Acasă Politic Inaltul Comisar pentru minoritatile nationale minte

Inaltul Comisar pentru minoritatile nationale minte

DISTRIBUIȚI

116625 – 04022013 – Inaltul Comisar pentru minoritatile nationale al OSCE, Knut Vollebaek, a acceptat cu bucurie intoxicarea facuta de autoritatile Serbiei si a preluat punctul acestora de vedere fata de situatia celor 300.000 de romani/vlahi din Timoc, punct de vedere facut public in intalnirea pe care a avut-o pe 31 ianuarie la Presedentia Serbiei, unde impreuna cu Presedintele Serbiei Tomislav Nikolić, s-au apucat a debiteze minciuni despre starea comunitatii romanilor/vlahilor din Timoc, dar si despre respectarea drepturilor minoritatilor  din Serbia in general, transmite Romanian Global News.

“Problema minoritaţilor din Serbia nu reprezintă o piedica pentru UE” titreaza televiziunea publica sarba RTS citand un comunicat al presedentiei sarbe, facut public dupa intalnirea Inaltului comisar al OSCE Knut Vollebaek cu presedintele Serbiei Tomislav Nikolić.

Preşedintele Serbiei Tomislav Nikolić s-a întălnit cu Inaltul comisar OSCE  Knut Vollebaek şi a discutat cu el despre poziţia minorităţilor din Serbia în vederea integrarilor europene şi stabilirea datei pentru începerea negocierilor cu UE. Cei doi oficiali sunt de parerea ca problemele minorităţilor nu sunt piedica Serbiei spre UE, relateaza presa sarba.

Nikolić  a subliniat ca poziţia minorităţilor în Serbia este reglementată la standardele europene şi mondiale cele mai nalte şi că statul se implică în conformitate cu specificul situaţiei.

Pe lângă asta, a spus Nikolić, există şi multe probleme, dar Serbia se implică pentru ca focarele de criza care au escaladat în trecut să nu se mai repete a comunicat serviciu de presa al preşedintelui.

„Multe probleme pe care le-am avut până în prezent se rezolvă în mod activ şi atent”, a spus Nikolić şi a dat exemplu pregatirii impacării istorice cu minoritatea maghiară.

Progres s-a facut şi în rezolvarea problemei dintre Biserica Ortodoxă Sărbă cu Biserica Ortodoxă Macedoneană nerecunoscută de BOS, acordarea invaţamăntului si mass media în limba română şi multe altele la care statul activă lucrează, a mai declarat Nikolić.

Knut Vollebaek l-a informat pe preşedinte despre activităţiile care se fac pentru rezolvarea situaţiei  monumentelor membrilor OVPMB în Preşevo, implicarea activă la îmbunataţirea învaţamăntului pentru studenţii albanezi  în cele trei comune din sudul Serbiei, la fel şi in rezolvarea a trei probleme în legatura cu vlahii din Valea Timocului. Prima fiind mass media, a doua dreptul la învaţamănt şi problema dintre  Biserica Ortodoxa Romana şi Biserica Ortodoxa Sarba.

„Cand este vorba despre mass-media situaţia este excelenta, având în vedere că membrii comunităţii româneşti pot să urmarească programele în limba lor la TV Bor, la învaţamânt se lucrează cu participarea activă a Ministerului Invatamantului, dar relaţia dintre cele doua biserici sârbe şi române ar trebui sa se dezvolte mai activ”, a declarat, mintind cu nonsalanta  Knut Vollebaek.

Acesta , in pofida celor spuse la intalnirea cu el de catre reprezentantii romanilor/vlahilor , la Bor, si-a insusit practic punctul de vedere al autoritatilor sarbe, considerand ca cele 15 minute de retransmise la TV BOR, a unui program in limba romana din Voivodina ar fi suficient pentru cei 300.000 de romani/vlahi din Timoc.

La randul sau, Preşedintele Serbiei a explicat caracterul specific al minorităţilor din Serbia unde a inclus şi pe ceea Vlahă. „Serbia este conştientă de caracterul specific a minorităţii Vlahe”(adica diferita de cea romana! N.r.), a subliniat Nikolić şi a adaugat că vlahii trebuie să standardizeze limba lor şi că Serbia va ajuta acest proces activ. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.