Acasă Politic Sarajevo: Prin alte părți se poate

Sarajevo: Prin alte părți se poate

DISTRIBUIȚI

117110 – 21022013 – În ciuda condițiilor economice dificile, Bosnia și Herțegovina (BiH) are planuri ambițioase de investiții în rețeaua sa rutieră, iar experții declară că îmbunătățirea autostrăzilor ar putea contribui de asemenea la consolidarea perspectivelor economice ale țării în regiune.

”Când unii dintre cei mai mari industriași ai lumii văd că nu există drumuri în țara ta, atunci țara ta nu este atractivă pentru investiții și oamenii pur și simplu evită zona ta de afaceri. Atunci când există o autostradă, aceasta înseamnă imediat livrări și transporturi mai sigure și mai rapide ale bunurilor și oamenilor”, a declarat Sasa Grabovac, președintele Asociației Economiștilor din Bania Luka, publicației SETimes. Republica Srpska a inaugurat autostrada Banja Luka Gradiska de 43 de kilometri în ianuarie, aceasta urmând să facă parte dintr-o rețea de autostrăzi de 400 de kilometri a cărei finalizare este planificată până în 2020.

Sandra Kovacevic Djurdjevic, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Transporturilor și Comunicațiilor din RS, a declarat publicației SETimes că finalizarea Autostrăzii Prnjavor-Doboj, de 40 de kilometri, este programată pentru 2015, la un cost de aproximativ 180 milioane de euro. Ea adăugat că rețeaua completă va costa aproximativ 3 miliarde de euro. Federația Bosniei și Herțegovinei construiește o autostradă de 340 de kilometri – Coridorul 5C – care va costa de asemenea aproximativ 3 miliarde de euro, urmând să fie finalizată în 2017.

Boris Tihi, profesor la Facultatea de Economie din Saraievo, a declarat că noua rețea de autostrăzi din BiH și din regiune ar putea avea beneficii pe termen lung. Potrivit statisticilor sindicale din BiH, firmele de construcții din țară au avut în 2012 cu 30% mai puține locuri de muncă decât în 2011, iar peste 50 000 de angajați din construcții și-au pierdut locurile de muncă în ultimii trei ani. ”Aceasta va ajuta sectorul construcțiilor din Balcani să se redreseze și va presupune de asemenea mai multe investiții străine și un potențial turistic mai mare. Transporturile și industria vor beneficia de asemenea foarte mult de pe urma autostrăzii”, a declarat Tihi.

Potrivit lui Miro Secivanovic, directorul companiei de construcții Radex din Tesanj, sectorul construcțiilor din BiH este bine echipat pentru a realiza aceste lucrări. ”Aproape 70% din companiile locale îndeplinesc condițiile necesare pentru construcția unei autostrăzi, prin urmare suntem pregătiți să construim drumurile”, a declarat Secivanovic. ”Prin implicarea companiilor locale, statul ar putea îmbunătăți actuala situație economică din sectorul construcțiilor, care este foarte dificilă în present”. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.