Acasă Politic Strasbourg: Ciuvică, bun de plată

Strasbourg: Ciuvică, bun de plată

DISTRIBUIȚI

116789 – 10022013 – Preşedintele Grupului de Investigaţii Politice (GIP), Mugur Ciuvică, va trebui să-i plătescă preşedintelui Traian Băsescu 13.600 de euro. Ciuvică a pierdut în Romania procesul de calomnie pe care i l-a intentat şeful statului, după ce l-a acuzat că a fost colaborator al Securităţii. Ciuvică s-a adresat Curţii Europene a Drepturilor Omului(CEDO), însă aceasta a respins ca inadmisibilă plângerea lui Ciuvică prin care acesta a invocat „încălcarea libertăţii de exprimare, consacrată de art. 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”.

„Prin decizia de inadmisibilitate a Curţii Europene a Drepturilor Omului, din data de 15 ianuarie 2013, a fost respinsă plângerea formulată de reclamantul Mugur Cristian Ciuvică (nr. 29672/05), prin care acesta invoca încălcarea libertăţii sale de exprimare, consacrată de art. 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, prin aceea că a fost obligat de instanţele române să plătească domnului Traian Băsescu suma de 500.000.000 ROL, cu titlu de daune morale, în urma afirmaţiilor făcute de reclamant într-o conferinţă de presă cu privire la pretinsa colaborare a d-lui Traian Băsescu cu fosta Securitate”, se arată într-un comunicat CEDO.

În 15 februarie 2004, Mugur Ciuvică, în calitate de purtător de cuvânt al Acţiunii Populare şi candidat la funcţia de primar al Capitalei, a prezentat, într-o conferinţă de presă, un document despre care a susţinut că demonstrează faptul că Traian Băsescu „a fost turnător la Securitate” şi că „a trăit timp de 14 ani, din decembrie 1989 până acum, într-o continuă minciună”.

Documentul era un „Registru cu persoanele din rândul membrilor PCR pentru care s-a dat aprobarea să sprijine munca de Securitate”. în care figura numele lui Traian Băsescu şi era trecut anul 1978.

În conferinţa de presă, Ciuvică a afirmat că actualul preşedinte a fost un „informator ordinar, unul ce îşi turna colegii şi prietenii la Securitate, primind pentru aceasta o sumă de bani, dar şi sprijinul pentru a promova profesional” şi că „informaţiile unor turnători ca Traian Băsescu, ajunse pe mâna Securităţii, au distrus vieţi, cariere şi au trimis oameni în puşcăriile comuniste”.

În cursul procedurilor în faţa primei instanţe a fost depusă o adresă din partea C.N.S.A.S., potrivit căreia nu există date despre faptul că Traian Băsescu ar fi colaborat cu Securitatea. Cu toate acestea, Ciuvică a fost achitat în primă instanţă sub aspectul săvârşirii infracţiunii de calomnie.

Ambele părţi au formulat recurs. Instanţa de recurs a menţinut soluţia pe latura penală şi a admis recursul părţii vătămate, obligând pe reclamant la plata sumei de 500.000.000 lei vechi, cu titlu de daune morale. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.