Acasă Politic Bruxelles: CE respinge propunerea guvernului român privind MCV

Bruxelles: CE respinge propunerea guvernului român privind MCV

DISTRIBUIȚI

117924 – 22032013 – Din dorinţa de a valoriza mai bine latura de cooperare din Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), Guvernul a adoptat miercuri o metodologie comună de lucru cu Comisia Europeană (CE).

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a subliniat necesitatea unor indicatori concreţi şi specifici pentru ca performanţele să poată fi măsurate, potrivit Cotidianul.ro.

Metodologia ar trebui să conţină, a mai spus Pivniceru, şi un mecanism transparent de verificare a informaţiilor, ca “să înlăture orice monopol al surselor”.

Ministrul a vorbit şi despre nevoia utilizării unui limbaj clar, nesusceptibil de interpretări şi fără interferenţe politice.

Comisia Europeană a anunţat că a luat notă de memorandumul asupra MCV adoptat miercuri de guvernul român.

Răspunsul Comisiei, prin vocea purtătorului de cuvânt al CE, Mark Gray, este că “va continua această abordare, asigurându-se în acelaşi timp că angajamentele asumate sunt onorate”. Cu alte cuvinte, Comisia UE respinge propunerea guvernului român, iar MCV va continua în termenii stabiliţi.

Totodată, purtătorul de cuvânt al CE dă sigurări că rapoartele “au concluzii bazate pe o evaluare corectă şi imparţială a situaţiei”.

„CE ia notă de memorandumul asupra MCV adoptat de guvernul român ieri. Comisia va continua să ajute guvernul român în eforturile sale de a îndeplini cele patru condiţionalităţi stabilite la momentul aderării la UE. (…) Mecanismul include condiţionalităţi clare pentru a ajuta României să-şi evalueze progresele. Comisia este încrezătoare că rapoartele sale din cadrul MCV au concluzii care sunt bazate pe analize atente şi pe o evaluare corectă şi imparţială a situaţiei”, a spus Mark Gray.

Gray a apreciat de asemenea că abordarea CE a fost sprijinită de Consiliul UE care “împărtăşeşte pe deplin analizele şi recomandările obiective şi echilibrate conţinute în raport”.

„Comisia a lucrat consistent cu guverne române succesive atât asupra părţii de cooperare, cât şi a celei de verificare a mecanismului. Această interacţiune a fost cheia în susţinerea progresului recunoscut în raport. De asemenea, România a beneficiat de o contribuţie semnificativă de la bugetul UE pentru a susţine măsurile în sectorul justiţiei şi afacerilor interne atât în perioda de preaderare, cât şi în cea de postaderare. Comisia va continua această abordare, asigurându-se în acelaşi timp că angajamentele asumate sunt onorate”, a mai spus Gray. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.