Acasă Politic Bruxelles: „Libertatea presei: o ameninţare la adresa justiţiei?”

Bruxelles: „Libertatea presei: o ameninţare la adresa justiţiei?”

DISTRIBUIȚI

118079 – 28032013 – Este presa liberă să critice şi să îşi exprime opiniile cu privire la funcţionarea sistemului judiciar? Este recomandarea ultimului raport MCV de a „revizui standardele existente, pentru a proteja o presa liberă şi pluralista”, de fapt, o încercare a Comisiei Europene de a împinge spre reglementarea sectorului mass-media din România? Cum poate un drept universal constrânge sistemul judiciar? La aceste întrebări au încercat să răspundă participanţii la dezbaterea „Libertatea presei: o ameninţare la adresa justiţiei?”, organizată miercuri, de eurodeputaţii PNL (ALDE) Norica Nicolai şi Renate Weber, la Parlamentul European de la Bruxelles.

„Am dorit această dezbatere pentru a arăta Comisiei Europene că nu sunt admisibile politica dublului standard şi derapajele de la democraţia europeană, care este consacrată prin Tratat şi prin Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”, a declarat, la finalul evenimentului, deputata Norica Nicolai, şefa grupului PNL din Parlamentul European.

„Din discuţii a rezultat clar că abordarea Comisiei cu privire la relaţia dintre presă şi justiţie în România este una fundamental greşita şi ne rezervăm dreptul ca, alături de jurnalişti şi de toţi cetăţenii români care vor privilegia în continuare, în opţiunea lor, libertatea presei, să continuăm această bătălie, pentru ca şi în România, dar şi la Bruxelles, să se înţeleagă foarte clar că jocurile politice nu pot antama viitorul libertăţii de expresie”, a concluzionat Norica Nicolai.

Urmatoarea dezbatere privind viitorul libertătii presei în UE va avea loc în luna mai, când raportul de iniţiativă al eurodeputatei PNL Renate Weber, „Carta UE: norme standard pentru libertatea mass-media la nivelul Uniunii”, va fi supus aprobării plenului PE: „Acela va fi un nou prilej de a adresa întrebări cu privire la felul în care Comisia Europeană poate recomanda restrângerea libertăţii presei într-o ţară”, a declarat Weber.

„Ingerinţa Comisiei, aşa cum a fost exprimata în raportul MCV, este cea mai bună justificare a împotrivirii mele permanente, de cand mă ştiu, de a avea o lege a presei, fie în ţară, fie la nivel european, pentru că tentaţia oricarui executiv este să restricţioneze libertatea de exprimare. Noi nu avem nevoie de aşa ceva, democraţiile au nevoie de o piaţă liberă a ideilor”.

În raportul privind progresele înregistrate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru România, din ianuarie 2013, CE a propus „introducerea unui cadru clar privind interdicţia de a critica horătâri judecătoreşti şi de a submina activitatea magistraţilor sau de a face presiuni asupra acestora”.

Prezent la dezbatere, eurodeputatul britanic Graham Watson, preşedintele Partidului Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, a făcut, la rândul său, referire la modul în care a fost redactat ultimul Raport MCV pentru România, venind cu o propunere concretă: „Parlamentul European ar putea realiza un raport, ca reacţie de răspuns la Raportul MCV al Comisiei Europene, pentru a forţa Comisia să vină cu dovezi pentru acuzaţiile sale”. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.