Acasă Politic Bruxelles: Minodora Cliveti cere un cadru european adecvat pentru ţigănci

Bruxelles: Minodora Cliveti cere un cadru european adecvat pentru ţigănci

DISTRIBUIȚI

118070– 27032013 – Europarlamentarul Minodora Cliveti (PSD), membru al Comisiei pentru drepturile femeii şi egalitate de şanse a fost numită în aceasta săptămână, raportor din partea socialiştilor şi democraţilor europeni, din Parlamentul European, pe raportul din proprie iniţiativă al acestei comisii privind „Aspectele de gen ale Cadrului european aferent strategiilor de incluziune naţională a populaţiei Rome”.

De-a lungul ultimilor ani, instituţiile Uniunii Europene şi agenţiile de profil şi-au canalizat eforturile din ce în ce mai mult asupra situaţiei drepturilor omului privind această minoritate în Europa. Discriminarea şi abuzurile împotriva romilor rămân totuşi la scară largă şi nici un guvern european nu poate pretinde ca a înregistrat un deplin succes în protejarea drepturilor omului, ale membrilor acestor minorităţi. Raportul din proprie iniţiativă al Comisiei pentru drepturile femeii şi egalitate de şanse se concentrează asupra situaţiei specifice şi delicate a femeilor rome, care sunt adesea expuse discriminării multiple şi intersectoriale pe motive de gen şi origine etnică şi a accesului limitat al acestora la educaţie, ocuparea forţei de muncă, sănătate, servicii sociale şi luarea deciziilor. Discriminarea poate apărea în cadrul societăţii într-un context de creştere a rasismului anti-romi, dar, de asemenea şi în cadrul comunităţilor lor, pe motiv de gen. Femeile rome sunt supuse unui risc mai mare decât femeile non-rome, de a fi expuse la toate formele de violenţă împotriva femeilor şi anume violenţa domestică, traficul de persoane, prostituţia, tocmai din cauza existenţei   obstacolelor suplimentare în exercitarea drepturilor omului, determinate de lipsa incluziunii sociale, accesul la educaţie, informaţie, sănătate.

„ Acest raport este o ocazie foarte bună nu numai să analizăm problemele specifice ale aceste categorii de populaţie, femeile de etnie romă, dar şi să contribuim la îmbunătăţirea/ diversificarea mijloacelor pentru consolidarea unui Strategii europene privind populaţia romă. În acelaşi timp este o oportunitate de a face mai bine cunoscute problemele specifice ale acestei etnii, opiniei publice şi de a contribui în acest fel la soluţionarea acestora într-un cadru european, cu soluţii europene”, a declarat eurodeputatul Minodora Cliveti. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.