Acasă Politic Bruxelles: Tinerii lideri prezintă soluţii inovatoare pentru viitorul Europei

Bruxelles: Tinerii lideri prezintă soluţii inovatoare pentru viitorul Europei

DISTRIBUIȚI

118041 – 27032013 – Treizeci de tineri lideri din mediul de afaceri, universitar şi cercetare au prezentat idei ingenioase factorilor de decizie politică şi conducătorilor de întreprinderi, cu ocazia Forumului anual pentru inovare organizat de Fundaţia Institutului European de Inovare şi Tehnologie (EIT), care a avut loc în data de 26 martie la Bruxelles. Ideile trec de la îngrijirea medicală până la producţia de energie şi informaţii privind piaţa. Programul Fundaţiei EIT pentru tinerii lideri are ca scop descoperirea unei noi generaţii de antreprenori talentaţi care pot stimula dezvoltarea inovării durabile în UE.

Forumul anual pentru inovare a fost deschis de către doamna Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, printre ale cărei responsabilităţi se numără şi EIT. Doamna Vassiliou a afirmat: „Politicile s-au axat, pentru un timp mult prea îndelungat, pe ideea că investiţiile în cercetare conduc la inovare. Aceasta poate fi o condiţie prealabilă, dar nu este suficientă. Educaţia de înaltă calitate este esenţială pentru valorificarea talentului care reprezintă esenţa inovării. Doresc să îi felicit pe aceşti tineri lideri: ei sunt dovada faptului că Europa are talente din abundenţă, în mediul universitar, instituţional, al cercetării şi de afaceri; în domeniul ştiinţelor sociale, juridic, al ingineriei, chimiei, fizicii şi informaticii. Putem şi trebuie să stimulăm inovarea prin sprijinirea educaţiei antreprenoriale, colaborative şi multidisciplinare.”

Neelie Kroes, vicepreşedintă a Comisiei Europene responsabilă cu Agenda digitală, care a participat, de asemenea, la eveniment, a adăugat: „Trebuie să ascultăm vocea tinerilor noştri. Aceştia au energia şi talentul necesare pentru a da un nou impuls Europei şi a oferi un viitor mai bun. Mă bucură foarte mult faptul că Fundaţia EIT oferă platforme pentru aceşti oameni excelenţi şi pentru ideile lor.”

Tema principală a Forumului anual pentru inovare este modul în care inovarea bazată pe informaţii poate aduce beneficii societăţii şi economiei. Pe scurt, informaţiile disponibile în prezent sunt mai numeroase decât oricând, însă Europa are nevoie să exploateze întregul potenţial al acestor informaţii pentru a răspunde provocărilor economice, de mediu şi societale din vremurile noastre. De la furnizarea unor servicii publice de mai bună calitate şi până la utilizarea mai eficientă a energiei, inovarea bazată pe informaţii este considerată esenţială pentru creşterea economică.

Tinerii lideri, care sunt selectaţi de Fundaţia EIT, urmează un program de formare în domeniul inovării şi al antreprenoriatului ce a inclus seminarii în Regatul Unit şi în Belgia, precum şi sesiuni de formare online, al căror conţinut, de nivel universitar, a fost furnizat de Imperial College din Londra. Mai târziu în cursul acestui an, fundaţia va lansa, de asemenea, un program care oferă stagii în cadrul organizaţiilor sale fondatoare, pentru a sprijini tinerii să îşi dezvolte capacităţile în materie de antreprenoriat şi inovare.

Fundaţia EIT a fost înfiinţată de Institutul European de Inovare şi Tehnologie (EIT) în 2010, ca organizaţie independentă cu scop filantropic. A fost prima fundaţie creată de un organism al UE, sub forma unui grup de organizaţii şi societăţi cu scopuri similare dedicat promovării unei culturi a inovării şi a spiritului antreprenorial în Europa. Scopul său este acela de a completa şi a spori impactul EIT, prin reunirea unora dintre cele mai strălucite minţi ale Europei în cadrul programelor pentru tinere talente şi al altor iniţiative similare. Fundaţia EIT a fost înfiinţată de zece societăţi de top: Agfa Gevaert, Akzo Nobel, Alcatel-Lucent, BNP Paribas, Ernst & Young, Google, Intel Labs Europe, MOL, Solvay şi Institutul Vodafone pentru Societate şi Comunicaţii. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.