Acasă Politic Bucuresti: Cerere de suspendare a lui Adrian Neacşu

Bucuresti: Cerere de suspendare a lui Adrian Neacşu

DISTRIBUIȚI

117457 – 05032013  –  Judecătorul Adrian Neacşu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a fost audiat de procurorii DNA. El este acuzat că a făcut o serie de decontări considerate ilegale, iar procurorii au decis punerea în mişcare a acţiunii penale.

Procurorii i-au adus la cunoştinţă că se va pune în mişcare acţiunea penală în care este cercetat, iar în această situaţie el va fi suspendat din funcţia de membru CSM, dar şi din magistratură. Această stare de suspendare va rămâne valabilă până se va da un verdict în dosarul în care este cercetat.

Procurorii DNA au dispus extinderea cercetărilor, începerea urmăririi penale cu privire la noi fapte de corupţie prevăzute de Legea 78/2000, în dosarul în care judecătorul Neacşu Adrian-Toni, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, fusese iniţial pus sub învinuire în cursul lunii ianuarie.

La data de 1 martie 2013, noile acuzaţii au fost aduse la cunoştinţa judecătorului Neacşu, potrivit unui comunicat al DNA.

“În acest context, la solicitarea învinuitului Neacşu Adrian-Toni şi a apărătorilor aleşi, acestora le-a fost prezentat, de către procurori, calculatorul ridicat de la sediul CSM, sigilat, precizându-se ca nu s-a intervenit asupra acestui obiect în niciun mod, prin urmare nu a fost efectuată nicio percheziţie informatică şi, pe cale de consecinţă, nu a fost încălcat vreun drept al învinuitului. Menţionăm că acest calculator a fost ridicat în condiţiile şi în conformitate cu procedura prevăzută de art. 96 si 97 din Codul de procedură penală. În ceea ce priveşte declaraţiile judecătorului Neacşu Adrian-Toni, făcute în spaţiul public, în sensul că procurorii au percheziţionat calculatorul, în mod ilegal, precizăm că acesta a speculat o eroare de tehnoredactare din conţinutul rezoluţiei întocmite de procurorul ierarhic superior. Prin această rezoluţie a fost respinsă plângerea învinuitului împotriva actelor de urmărire penală efectuate de procurorul de caz. Aceste inadvertenţe de formulare au fost remediate şi comunicate atât învinuitului cât şi apărătorilor aleşi. Deşi învinuitul şi apărătorii aleşi ai acestuia cunoşteau situaţia menţionată, ei au susţinut în continuare, în spaţiul public, că procurorii au încălcat legea în timpul anchetei penale. Acest lucru induce ideea că scopurile acestui demers sunt acelea de a face presiuni prin intermediul opiniei publice asupra procurorilor, de a decredibiliza organul de urmărire penală şi de a crea suspiciunea efectuării unei anchete bazate pe arbitrariu”, se precizează în comunicat.

În data de 24 ianuarie, DNA a anunţat că a început urmărirea penală faţă de judecătorul Adrian Toni Neacşu , pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual şi uz de fals. Lui Neacşu i se impută că a făcut mai multe deconturi ilegale, în valoare totală de 50.000 de lei.

Adrian Toni Neacşu este membru în CSM din anul 2011. El se numără printre cei şapte judecători CSM care au decis să informeze Comisia Europeană cu privire la procedurile de revocare a membrilor Consiliului, demarate de adunările generale ale instanţelor o dată scandalul declanşat în urma alegerilor din 4 ianuarie, când la conducerea instituţiei a ajuns un procuror. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.