Acasă Politic Bucuresti: Sistemul de comunicaţii al Armatei, inclus în reţeaua serviciilor similare ale...

Bucuresti: Sistemul de comunicaţii al Armatei, inclus în reţeaua serviciilor similare ale NATO

DISTRIBUIȚI

118076 – 28032013 – Comandantul Grupului de sisteme NATO de comunicaţii şi informatică (NCISG), generalul-maior Thomas Franz, a făcut o vizită de documentare în România, în zilele de 26 şi 27 martie, pentru a stabili punctele de contact cu autorităţile militare responsabile de domeniul comunicaţiilor şi informaticii.

Generalul-maior Thomas Franz a vizitat marţi, 26 martie, Centrul 48 comunicaţii şi informatică strategice, de la Otopeni, unde se află modulul NATO de comunicaţii şi informatică dislocabil – DCM „E”.

Miercuri, 27 martie, comandantul NCISG a fost primit, la sediul Ministerului Apărării Naţionale, de şeful Statului Major General, generalul-locotenent Ştefan Dănilă.

În cadrul întâlnirii, generalul-locotenent Ştefan Dănilă a subliniat că “Statul Major General este în măsură să asigure Alianţei servicii de comunicaţii şi informatică prin sistemul militar naţional. Armata României demonstrează încă o dată, în calitate de membru cu drepturi depline al Alianţei, că se angajează în operaţiile NATO, în vederea menţinerii securităţii statelor membre şi a partenerilor.”

Totodată, şeful Statului Major General a precizat că există toate premisele necesare semnării cât mai curând a unui memorandum de înţelegere între MApN şi Comandamentul Aliat pentru Operaţii. Acest document va reprezenta cadrul normativ necesar utilizării sistemulului militar de comunicaţii al Armatei României pentru extinderea serviciilor reţelelor similare din NATO.

Tot miercuri, comandantul NCISG a avut întâlniri de lucru cu locţiitorul pentru operaţii şi instrucţie al Statului Major General, generalul-locotenent Valeriu Nicuţ, cu şeful Direcţiei Comunicaţii şi Informatică, generalul de brigadă Ovidiu Tărpescu, şi cu comandantul Comandamentului comunicaţiilor şi informaticii, generalul de brigadă Ion Cerăceanu.

           NCISG asigură serviciile şi sistemele de comunicaţii informatice dislocabile pentru operaţiile şi exerciţiile NATO, în vederea realizării schimbului de informaţii cu structurile de comandament fixe ale lanţului de comandă al NATO şi cu cele mai importante elemente de comandă şi control ale Alianţei Nord-Atlantice din teatrele de operaţii.

DCM „E” a luat fiinţă la 1 august 2010, în cazarma Centrului 48 comunicaţii şi informatică strategice şi este singura structură de tip NATO din Armata României încadrată exclusiv cu militari români.

În perioada ianuarie-august 2012 DCM „E” a fost dislocat în teatrul de operaţii din Afganistan, pentru a asigura suportul de comunicaţii şi informatic al Punctului de Comandă al Forţei Internaţionale pentru Asistenţă de Securitate din Afganistan (ISAF), dislocat în Kabul, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.