Acasă Politic Bucureşti: Ministrul Agriculturii dă asigurări că pe piaţă există, acum, numai lapte...

Bucureşti: Ministrul Agriculturii dă asigurări că pe piaţă există, acum, numai lapte bun de consum

DISTRIBUIȚI

117899 – 21032013 – Ministrul Agriculturii Daniel Constantin şi şeful ANSVSA au încercat joi, din nou, să liniştească opinia publică în legătură cu consumul de lapte. Ministrul Constantin a prezentat rezultatele unei ample acţiuni sanitar-veterinare, declanşată odată cu depistarea de aflatoxină peste limita admisă în laptele produs de firme din România.

ANSVSA a analizat 1.335 de probe în două săptămâni, din care 67 de probe au fost găsite pozitive, cu o cantitate de aflatoxină peste limita admisă  în UE, de 0,05%. Astfel, 5% din totalul probelor recoltate prezentau aflatoxină peste limita admisă. Toate cazurile au fost izolate, produsele nu au ajuns pe raft. Ceea ce se găseşte acum în magazine sunt bune pentru consum.

În urma controlului, 785 de ferme au fost verificate, 34 fiind depistate cu probe pozitive. O cantitate de aflatoxină peste limita admisă a mai fost depistată la cinci centre de colectare, opt automate de lapte şi 20 de unităţi de procesare. În urma analizelor, ANSVSA a retras din comerţ 193 de tone de lapte infestat cu aflatoxină, alte 104 tone de furaje fiind distruse.

Ministrul Agriculturii a amintit şi despre scandalul cărnii de cal găsit în mici, precizând că au fost restrase toate caserolele de pe piaţă ale firmei producătoare. Daniel Constantin a subliniat că, pentru om, carnea de cal nu este dăunătoare şi că a retras toate caserolele de mici de pe piaţă. “Este vorba de fraudă, SC Nicolin SA din judeţul Prahova a fost închisă şi sancţionată cu amendă de 30.000 de lei. În plus, societatea a intrat în atenţia organelor antifraudă astfel încât cei care induc în eroare consumatorul să plătească şi să răspundă în faţa legii”, a spus ministrul.

Vicepreşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, a precizat că în timpul anchetelor la firmele producătoare de lapte, patru angajaţi din cadrul instituţiei au fost demişi după ce au furnizat informaţii pe sistemul rapid de alertă, încercând să împiedice desfăşurarea anchetelor respective. Este vorba de patru persoane din conducerea instituţiei şi de alţi trei inspectori veterinari. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.