Acasă Politic Cipru: Marii deponenţi ar putea piede 80% din bani

Cipru: Marii deponenţi ar putea piede 80% din bani

DISTRIBUIȚI

118049 – 27032013 – Ministrul de finante cipriot Michalis Sarris a declarat ca deponentii cu peste 100.000 de euro in conturi ar putea sa ramana doar cu 20% din bani, si aceia urmand sa li se returneze peste 6-7 ani, potrivit publicatie Greekreporter.

„In mod realist, foarte putini bani li se vor returna”, a spus Sarris.

Intrebat daca ar putea dura sase pana la sapte ani inainte ca deponentilor sa li se returneze banii, el a spus: „Poate ca da. Si ar putea fi vorba de 20%. Desigur, pentru deponentii peste 100.000 de euro, ar putea fi o lovitura foarte semnificativa”.

Remarcile lui Sarris vin la doar cateva ore dupa ce guvernatorul bancii centrale din Cipru a estimat la 40% pierderile deponentilor.

Masurile privind controlul capitalului vor fi anuntate in cursul zilei de miercuri, cipriotii temandu-se ca, dincolo de „nationalizarea” depozitelor bancare, masurile convenite cu FMI vor impinge Ciprul intr-o criza si mai adanca.

Guvernatorul bancii centrale a spus mai devreme ca masurile de limitare a miscarii capitalurilor ar putea dura cateva saptamani, fara sa dea alte detalii.

In fata bancii centrale, aproximativ 200 de angajati ai Bank of Cyprus, au cerut demisia guvernatorului bancii centrale, Panicos Demetriades, scandand „Jos mainile de pe Cipru” si „Rusine”.

Inchiderea prelungita a bancilor a dus deja la falimente ale micilor intreprinzatori care nu si-au mai putut plati importurile contractate in urma cu cateva saptamani, ale caror facturi ajunsesera la scadenta.

De zece zile bancile din Cipru sunt inchise din cauza amenintarii retragerii masive de bani, iar la bancomate oamenii au voie sa faca retrageri doar intr-o limita zilnica stabilita de banca- 100 de euro. Pe insula e o mare lipsa de lichiditate si multi comercianti nu accepta decat plata cash.

Bank of Cyprus si Laiki vor fi redeschise joi, pentru a permite functionarilor sa puna in aplicare masurile impuse de creditorii internationali pentru salvarea insulei, a anuntat un oficial al bancii centrala a Ciprului. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.