Acasă Politic Bucuresti: Senat: Judecătorul ramâne suveran asupra duratei mandatului de interceptare

Bucuresti: Senat: Judecătorul ramâne suveran asupra duratei mandatului de interceptare

DISTRIBUIȚI

118448 – 10042013 – Senatorul Tudor Chiuariu, preşedintele Comisiei Juridice a Senatului, a declarat că în ce priveşte amendamentele aduse Legii nr.51/1991 privind siguranţa naţională a României a fost reţinut principiul aprecierii suverane a judecătorului, de la caz la caz, asupra duratei mandatului de interceptare.

„Principul pe care l-am consacrat este că e mai bine să lăsăm la înţelepciunea unui judecător imparţial şi independent ca, în concret, pe baza elementelor care îi sunt furnizate să decidă care e durata acestui mandat”, a precizat Chiuariu.

Senatorul PNL a arătat că, în urma dezbaterilor din Comisia Juridică a Senatului de marţi, în ceea ce priveşte procedura strictă de emitere a mandatelor de interceptare şi de supraveghere a acestei activităţi de către judecători, s-au instituit suficiente garanţii pentru ca drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţeanului să nu fie afectate

„Am încercat să găsim un echilibru just între apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, pe de o parte, iar, pe de altă parte, o cât mai eficientă acţiune a instituţiilor abilitate în ceea ce priveşte protejarea securităţii naţionale”, a afirmat Chiuariu, după încheierea şedinţei Comisiei Juridice a Senatului.

Senatorul PNL a spus că i-a îndemnat pe reprezentanţii instituţiilor implicate să vină cu texte prin care să se identifice soluţii în sensul asigurării unui echilibru just privind cele două obiective.

„Problema pe care au pus-o atât reprezentanţii Parchetului, cât şi cei ai Serviciului Român de Informaţii a fost aceea privind utilizarea unora dintre informaţiile, datele, chiar probele obţinute în cursul unor activităţi specifice în cadrul procedurilor judiciare penale. Și principiul de la care am pornit a fost acela al valorificării acestor informaţii, date, mijloace de probe în vedere tragerii la răspundere a celor vinovaţi de săvârşirea unor infracţiuni. Prin precizările pe care le-am adus şi prin procedura strictă de emitere şi de supraveghere a acestei activităţi de către judecători independenţi şi impartiali, cred că am făcut un mare pas înainte în a institui suficiente garanţii, că în această activitate drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor nu vor fi afectate”, a declarat senatorul Chiuariu.

Potrivit textelor adoptate de Comisie, durata de valabilitate a autorizării de interceptare a activităţilor nu poate fi mai mare de 6 luni.

„Un astfel de mandat privind securitatea naţională poate fi emis doar pe o perioadă de cel mult 6 luni. Aşadar, poate fi emis pentru orice perioadă mai scurtă – o zi, şapte zile, o lună, trei luni. (…) Ceea ce am încercat să facem prin textele adoptate e ca aprecierea asupra circumstanţelor concrete ale fiecărei cauze şi, implicit, asupra duratei unor astfel de mandate să fie evaluată o dată de procurorul care face propunerea când e sesizat de organismele abilitate , şi – mai important decât atât, garanţia supremă într-un fel – să revină judecatorului care emite un astfel de mandat. Am considerat că este necesar să lăsăm judecătorul să aprecieze în concret, în fiecare caz, care e durata optimă a unui astfel de mandat – soluţie care vine să răspundă ambelor obiective: protejarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, astfel încât acestea să nu fie încălcate în mod nejustificat şi eficienţa acţiunilor în ceea ce priveşte securitatea naţională”, a declarat preşedintele Comisiei Juridice a Senatului.

Acesta a explicat faptul că valabilitatea primului mandat de interceptare nu poate depăşi 6 luni, care însă poate fi prelungit cu o perioadă ce nu poate depăşi trei luni.

„Aşadar, la expirarea perioadei, procurorul trebuie să facă o nouă cerere”, a spus senatorul. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.