Acasă Politic Serbia: Prima oră de limba maternă pentru elevii români din Serbia de...

Serbia: Prima oră de limba maternă pentru elevii români din Serbia de răsărit

DISTRIBUIȚI

118356 – 08042013 – Sute de copii ai celor peste 300.000 români din Serbia de răsărit au avut parte, pe 5 aprilie a. c., de prima oră de limba română din istoria comunităţii lor.

Din 5 aprilie 2013 şi până la sfârşitul anului şcolar, în raioanele Bor, Zajecar şi Negotin –în zona de la sud de Dunăre din Serbia de răsărit, 415 elevi de etnie română de clasele I-VIII vor învăţa limba română în fiecare zi de vineri între orele 12-13,30 sau 18,30-20, potrivit unui comunicat al Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România.

“La iniţiativa Consiliului Naţional al minorităţii naţionale române din Serbia ministerul educaţiei din Belgrad pilotează acest proiect pentru introducerea predării limbii române ca un curs optional pentru următorul an şcolar” a spus la Radio Televiziunea Bor, Dragoslav Maric, şeful administraţiei şcolare Zajecar.

Pentru cursurile de limbă română din 1 septembrie 2013 s-au înscris doar până acum peste 1.500 elevi şi doar din judeţele Bor şi Zajecear. În acest moment predau profesori şi învăţători români din Voivodina.

Peste vară se vor organiza cursuri şi pentru profesorii din Serbia de răsărit încât să poată preda şi ei limba română.

Pentru anul şcolar viitor au putut semna pentru ore de limbă română doar părinţi ai copiilor de etnie română din Serbia de răsărit de pe raza administraţiei şcolare regionale Zajecar. Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România va insista ca în lunile aprile- mai să mai poată depune cereri pentru ore de limbă română atât elevii de pe raza administraţiei şcolare regionale Zajecar care include doar judeţele Bor şi Zajecear, cât şi elevii de pe raza administraţiilor şcolare din Pozarevac – pentru raioanele Branicevski şi Podunavski, din  Jagodina – pentru judeţul Pomoravski şi din Belgrad- pentru zona Belgrad.

„Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România are încredere că Serbia va confirma până la capăt vocaţia sa europeană, că va respecta propria sa legislaţie permiţând pe întreg teritoriul său ca etnicii români, loiali statului sârb, să poată învăţa din 1 septembrie în şcolile publice să scrie şi citească mamă ,tată în limba română maternă. Salutăm din toată inima acest prim pas făcut de Serbia în aprile 2013. De acum putem spune cu adevărat că Serbia, arătând respect conaţionalilor noştri, începe să întoarcă respectul de care întotdeauna s-a bucurat în opinia publică din România”, a declarat Viorel Dolha, preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.