Acasă Politic Bucuresti: Formele actualizate ale actelor normative care vizeaza domeniul dreptului penal

Bucuresti: Formele actualizate ale actelor normative care vizeaza domeniul dreptului penal

DISTRIBUIȚI

122418 – 06092013 – În continuarea demersurilor realizate în scopul informării publicului asupra dispoziţiilor actelor normative cuprinse în pachetul de reformă a legislaţiei penale, procesual penale şi execuţional penale, şi având în vedere faptul că noile reglementări urmează a intra în vigoare la 1 februarie 2014, Ministerul Justiţiei pune la dispoziţie formele actualizate ale actelor normative care vizează domeniul dreptului penal.

Acestea sunt Legea nr. 286 din 17 iulie 2009 privind Codul penal, publicată în Monitorul Oficial nr. 510 din 24 iulie 2009, cu modificările şi completările ulterioare; Legea nr. 135 /2010 privind Codul de procedură penală, publicată în Monitorul Oficial nr. 486 din 15 iulie 2010, cu modificările şi completările ulterioare; Legea nr. 252 din 19 iulie 2013 privind organizarea şi funcţionarea sistemului de probaţiune, publicată în Monitorul Oficial nr. 512 din 14 august 2013; Legea nr. 253 din 19 iulie 2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, publicată în Monitorul Oficial nr. 513 din 14 august 2013; Legea nr. 254 din 19 iulie 2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele
judiciare în cursul procesului penal, publicată în Monitorul Oficial nr. 514 din 14 august 2013.

Alături de actele normative menţionate, Ministerul Justiţiei supune atenţiei din nou un material publicat în cursul anului 2012, şi anume Documentarea privind aplicarea principiului legii penale mai favorabile, întocmită de către dl. conf. univ. dr. Florin Streteanu, a cărui elaborare a avut în vedere preconizata intrare în vigoare a noilor reglementări penale şi procesual penale şi complexitatea activităţii de pregătire a punerii în aplicare a acestora. Precizăm faptul că documentarea are caracter exclusive de informare publică şi nu constituie o interpretare oficială a textelor de lege analizate.

Aplicarea legii în cadrul desfăşurării procesului penal este atributul exclusiv al organelor judiciare, pentru măsurile luate de către acestea existând căi de atac, iar Ministerul Justiţiei, în virtutea principiului constituţional al separaţiei puterilor în stat şi conform atribuţiilor sale stabilite prin lege, nu poate interveni pentru a influenţa vreun mod deciziile luate de magistraţi în aplicarea legii.

Formele actualizate ale actelor normative pot fi consultate pe site-ul Ministerului Justiţiei. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.