Acasă Politic Bucuresti: MAE: UE trebuie sa stabileasca un set de prioritati pentru regiunea...

Bucuresti: MAE: UE trebuie sa stabileasca un set de prioritati pentru regiunea Marii Negre

DISTRIBUIȚI

122349 – 04092013 – Secretarul de stat Radu Podgorean a participat miercuri la cea de-a şasea ediţie a Forumului ONG-urilor din regiunea Mării Negre. Evenimentul este organizat de Federaţia Organizaţiilor Non-guvernamentale pentru Dezvoltare din România (FOND) cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al României şi al Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti.

Secretarul de stat român a susţinut o intervenţie în cadrul sesiunii de deschidere a Forumului, subliniind calitatea organizării evenimentului şi faptul că acesta a devenit deja un reper în ceea ce priveşte stimularea dialogului între reprezentanţii societăţii civile din regiunea Mării Negre şi o contribuţie de succes în cadrul Sinergiei Mării Negre.

Radu Podgorean s-a referit la necesitatea stabilirii unui set de priorităţi strategice ale Uniunii Europene pentru regiunea Mării Negre, care să includă, între altele: transportul şi infrastructura energetică, protecţia mediului înconjurător, capacitatea administrativă, democratizarea, investiţia în cooperarea regională, sprijinirea reformelor economice şi a reabilitării economice, elemente care ar putea deveni esenţiale în soluţionarea conflictelor prelungite din regiune.

Secretarul de stat Radu Podgorean a arătat că, în calitate de stat membru al UE situat în vecinătatea Mării Negre, România s-a exprimat constant în favoarea unui ansamblu coerent de politici europene care să se adreseze Vecinătăţii Estice. Se impune continuarea demersurilor care vizează identificarea mijloacelor de interconectare a politicilor şi instrumentelor interne şi externe ale UE relevante pentru regiunea Mării Negre (Sinergia Mării Negre, Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră în Bazinul Mării Negre, Politica Maritimă Integrată a UE, Strategia UE pentru Regiunea Dunării)-

Ideea creării unui Forum al Organizaţiilor Neguvernamentale la Marea Neagră se bazează pe experienţa anului 2007, când MAE a organizat, împreună cu ONG-ul Crisis Management Initiative, conferinţa Matching Words and Deeds: Enhancing the Role of Civil Society in Building Black Sea Regional Security. Una dintre principalele concluzii ale conferinţei a fost necesitatea de a reuni organizaţii neguvernamentale din regiunea Mării Negre, în vederea creşterii capacităţii lor de implicare în rezolvarea problemelor socio-economice din statele din regiunea Mării Negre (Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, Turcia, Ucraina, România, Federaţia Rusă), cu implicaţii asupra cooperării politice şi asupra gradului de democratizare în regiune.

De la prima ediţie, desfăşurată în 2008, Forumul a reunit peste 600 de participanţi din diferite domenii de activitate ale ONG-urilor, experţi şi reprezentanţi ai guvernelor şi parlamentelor din regiunea extinsă a Mării Negre. Forumul a fost creat sub egida Sinergiei Mării Negre, politică europeană lansată la iniţiativa României, Bulgariei şi Greciei cu scopul de a consolida cooperarea regională la Marea Neagră.

Prin continuarea proiectului sub egida Sinergiei Mării Negre se va asigura vizibilitatea acestei iniţiative atât la nivelul UE cât şi la nivel regional. Pe lângă schimbul de experienţă al ONG-urilor pe domenii de interes, evenimentul îşi propune facilitarea interacţiunii dintre donatori şi cei care creează proiectele, pentru realizarea unui dialog util care să genereze rezultate concrete. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.