Acasă Politic București: Semnalele de alarmă trase de ONG-uri sunt percepute de autorități drept...

București: Semnalele de alarmă trase de ONG-uri sunt percepute de autorități drept ciritici

DISTRIBUIȚI

123541 – 18102013 – Centrul pentru Resurse Juridice a lansat manualul “Parteneriat pentru bună guvernare”, menit să dezvolte tehnicile și procedurile de consultare între autoritățile publice și organizațiile neguvernamentale, ca rezultat al cercetării “Modalități de consultare între ONG-uri și autorități publice pe tema independenței justiției”.

            “O guvernare care dovedește responsabilitate față de cetățeni este o guvernare care se preocupă de propria sa calitate, inclusiv prin stimularea participării active și informate a cetățenilor la procesul de luare a deciziilor” au explicat autorii manualului, Ramona Moldovan și Valerian Stan.

În aproape 80 de pagini, manualul propune atât autorităților publice, cât și organizațiilor civice exemple de bune practici,modele de consultare, precum și tehnici concrete care pot fi folosite în procesul de consultare.

“Am considerat că este util să realizăm o listă de verificare și pentru autoritățile publice, o listă pe care am gândit-o în oglindă cu ceea ce considerăm noi ca ar trebui să facă o organizație neguvernamentală pentru a participa la procesul de consultare cu autoritățile. Manualul se adresează, evident, ONG-urilor, dar nu avem nicio îndoială că și autoritățile, însele, vor putea consulta acest ghid pentru a urma pașii care trebuie efectuați de la început până la sfârșit pentru a fi cât mai mult în conformitate cu Legea 52/2003, dar și cu celelalte acte normative” , a mai precizat Valerian Stan.

“Noi scoatem în evidență lucrurile care nu merg în această societate, dar nu în sensul de a jigni”, a ținut să specifice directorul executiv al Centrului de Resurse Juridice, Georgiana Iorgulescu.

Evenimentul a vizat analiza stadiului actual al cooperării dintre ONG-uri și administrația centrală și Parlament, sistemul judiciar, având în vedere contextul politic, marcat de declarațiile unor politicienti privind legitimitatea ONG-urilor și modalitatea de finanțare a acestora.

“Politicile comunităților discriminate trebuie mai întâi înțelese de toată lumea, inclusiv de către autoritățile publice și mai apoi căutate soluții în acest sens” a afirmat, la rândul său Delia Niță.

Un aspect important al dezbaterii a fost gradul de utilizare a mecanismelor de consultare cu sectorul ONG-urilor aflate la dispoziția prim-ministrului, punctele tari și punctele slabe ale cooperării, precum și oportunitățile și amenințările la adresa unui dialog consistent pe temele de interes de pe agenda de politici publice.

Faptul că politicienii acuză societatea civilă de interese obscure și că atentează la resursele publice locale, a determinat reprezentanții ONG-urilor să reamintească autorităților publice că există situași în care saceste ONG-uri preiau sarcini ale autorității, cum este cazul minorităților sau al persoanelor defavorizate.

“Din punctul nostru de vedere, colaborarea în domeniul apărării și protejării drepturilor omului în instituții privative de libertate nu este percepută de autorități ca o formă de colaborare. Adesea, această formă de a trage un semnal de alarmă este înțeleasă ca o formă de critică, iar autoritățile sunt mai puțin disponibile în a se alătura acțiunilor noastre”, a afirmat Georgiana Pascu. Aceasta a mai precizat că “în momentul în care am realizat că aceste sesizări ale noastre, înaintate autorităților, nu sunt luate în seamă, am apelat la un alt instrument din manualul nostru, acela de a organiza o manifestație publică, aceasta concretizându-se cu propuneri de colaborare“. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.