Acasă Politic Neamț: Spune-mi pădure cu frunza rară, unde e codrul de-odinioară?

Neamț: Spune-mi pădure cu frunza rară, unde e codrul de-odinioară?

DISTRIBUIȚI
21415

21415123742 – 28102013 – În urmă cu aproape doi ani, primarul comunei Tarcău (Neamț), Iulian Găină, făcea o evaluare a sumelor pe care le-a cheltuit, până la acel moment, pentru realizarea unei pârtii de schi. Sumele despre care primarul vorbea ajungeau la 180.000 lei, bani cheltuiți pentru ridicări topografice, avize și instalarea conductelor de apă pentru tunurile de zăpadă.

Primarul promitea că domeniul schiabil va fi amplasat în satul Brateș, unde alocase 57 de hectare de teren, inclusiv pădure. Chiar dacă pârtia rămâne la faza de proiect, pădurea a fost culcată la pământ, dovedindu-se că afacerea cu lemn este, pentru moment, mai profitabilă decât sporturile de iarnă.

Potențialul afacerilor cu lemnul din pădure pare să fi fost descoperită de primarul de Tarcău cam de prin 2004, de când a ajuns în fruntea obștei și a început să scoată fond forestier din domeniul statului pentru ca, de-al lungul timpului, să ajungă în proprietatea unor cunoscuți sau apropiați ai primarului, fără ca ROMSILVA să-l tragă de mânecă sau să încerce să-l oprească.

Localnicii vorbesc despre un teren de circa 2,5 hectare scos în 2010 din intravilanul satului Brateş, comuna Tarcău, cunoscut în zonă ca ”Beciul”, şi ulterior vândut, pentru a fi exploatat în linişte de firma Dragoforest, pe care primarul o reprezintă în urma mandatului primit de la administratorul societății, Ioana Găină, nimeni alta decât fiica edilului.

Potrivit unor surse din administrație, și anul trecut, folosindu-se de consiliul local, edilul a reușit să treacă, prin hotărârea nr. 45/2012, 77,5 ha de pădure (administrată de Direcţia Silvică Neamţ, în Brateş) din domeniul public al comunei în cel privat, motivând nevoia ”îndeplinirii condiţiilor necesare de accesare a unui proiect de dezvoltare turistică”.

Prefectura a avertizat, prin adresa nr. 14172/2012, sub semnătura prefectului Haralambie Mitea, asupra ilegalității măsurii și a cerut primarului Iulian Găină revocarea hotărârii respective, fără însă ca adresa prefectului să aibă vreun efect.

În acest an, Primăria Tarcău transmite Direcției Silvice județene adresa 1470/2013, prin care anunță amânarea stabilirii amplasamentelor unor suprafeţe de teren prin hotărârea comisiei comunale în cazul a patru sentinţe civile (între care şi cea cu nr. 1447/2011, pentru petenţii Petru Grasu, Doina Grasu, Mihai Grasu, Ana Handaric şi Gheorghe Grasu) prin care li s-a reconstituit dreptul de proprietate pentru circa 30 ha. Amânarea se produce până la primirea unui punct de vedere al administratorului terenului, ca urmare a depunerii unor cereri în două cazuri – prin care viitorii proprietari refuză terenul propus spre atribuire, invocând că acesta nu are categoria de teren cu vegetaţie forestieră ”specificat” în sentinţele judecătorești.

Direcţia Silvică Neamţ a comunicat primăriei, prin adresa 1.121/2013, că „propunerile de amplasament făcute de ocolul silvic respectă cu rigurozitate şi întocmai legislaţia în vigoare, inclusiv prevederile menţionate în hotărârile judecătoreşti” şi că „la refuzurile menţionate este de datoria comisiei locale de fond funciar Tarcău să ia act de acestea şi să comunice consecinţele legale ale acestora”.

            Petenţii (după câte se pare sfătuiți de domnul primar Găină) au refuzat în scris amplasamentul pus la dispoziţie de ocolul silvic şi, conform legii, trebuie despăgubiți.

Ceea ce scapă însă din vedere celor care ar trebui să stea cu ochii pe noua categorie a ”băieților deștepți” ai pădurilor este legătura dintre primarul Găină și familia Grasu. Unul dintre angajații firmei reprezentată de primarul Găină – Dragoforest – este Marinel Grasu, angajat ca expeditor masă lemnoasă dar și rudă a celor care refuză amplasamentele oferite și așteaptă despăgubirile. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.