Acasă Politic Bucuresti: Ministerul Justitiei a infiintat o comisie de anchetare a magistratilor

Bucuresti: Ministerul Justitiei a infiintat o comisie de anchetare a magistratilor

DISTRIBUIȚI

123862 – 01112013 – Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a decis infiintarea unei comisii care sa ancheteze magistratii, aceasta fiind o premiera in Ministerul Justitiei. Astfel, prin ordinul ministerial 3058/C din 15 octombrie, s-a modificat si completat „Regulamentul de organizare si functionare ale Ministerului Justitiei”, din anul 2011.

La articolul 12 s-a introdus o noua sectiune, prin care s-a infiintat „Comisia pentru analizarea sesizarilor formulate in materia raspunderii disciplinare a judecatorilor si procurorilor”, potrivit Romania Libera.

„In vederea exercitarii atributiilor ce revin ministrului Justitiei in calitate de titular al actiunii disciplinare in cazul abaterilor disciplinare savarsite de judecatori si procurori, in cadrul ministerului functioneaza Comisia pentru analizarea sesizarilor formulate in materia raspunderii disciplinare a judecatorilor si procurorilor, denumita in continuare Comisia”, se arata in articolul respectiv.

Comisia este alcatuita din trei membri – judecatori sau procurori detasati din cadrul ministerului -, acestia fiind alesi de ministru. Initial, comisia va primi sesizari externe, pe care le va analiza, dupa care se va decide daca sesizarea trebuie trimisa la Ministerul Justitiei. Acesta poate directiona apoi cererea catre Inspectia Judiciara a CSM.

Dupa ce cererea ajunge la Inspectia Judiciara, Comisia asteapta un raspuns si apoi decide daca ministrul Justitiei va face sau nu recurs la decizia Inspectiei Judicare a CSM.

Mai departe, daca Inspectia Judiciara va decide ca magistratul trebuie sanctionat disciplinar, cazul este apoi discutat in plenul CSM. Daca plenul CSM nu il sanctioneaza pe magistrat, ministrul Justitiei poate face recurs.

Legea din anul 2011 permite deja ca ministrul Justitiei sa sesizeze Inspectia Judiciara a CSM, in cazul unor abateri disciplinare ale magistratilor. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.