Acasă Politic Bucureşti: Miting impotriva violenței asupra femeilor – „Indiferenţa hraneste violenţa”

Bucureşti: Miting impotriva violenței asupra femeilor – „Indiferenţa hraneste violenţa”

DISTRIBUIȚI

124327 – 21112013 – Mai multe organizatii feministe si pentru promovarea drepturilor femeilor vor organiza luni 25 noiembrie a. c., incepand cu orele 17.30, in Piata Unirii din Bucuresti, un eveniment stradal cu prilejul Zilei Internationale pentru Eliminarea Violentei asupra Femeilor.

            „Indiferenta hraneste violenta” este sloganul cu care activistele pentru drepturile femeilor vor sa atraga atentia ca diversele forme de violenta cu care femeile se confrunta acasa, pe strada, la munca si in alte spatii continua sa ramana un subiect tabu, ținut sub tacere in spațiul public si insuficient asumat și sancționat de autoritatile statului. Instituțiile cu atribuții in domeniu nu actioneaza suficient pentru sancționarea celor vinovați de acte de violența impotriva femeilor, nu au o strategie coerenta de prevenire si combatere a fenomenului și nu aloca resurse pentru protecția și recuperarea victimelor.

            Violența domestica, violența sexuala, harțuirea sexuala si alte forme de violenta sistemica ca rasismul, homofobia, saracia, limitarea libertații de reproducere și accesul neadecvat la servicii de sanatate sunt cateva din nedreptațile care ingradesc viețile femeilor in mod special.

            „Fiecare femeie este pe cont propriu. Agresorul, in schimb, primeste constant cate o mana de ajutor. De la judecatorul care nu emite ordin de protectie in timp util. De la tribunalul care decide sa lase violatorii in libertate. De la politistul care nu intervine corespunzator. De la statul roman care nu este in stare sa asigure adaposturi si centre de asistenta. De la Legea Medierii care va oferi agresorului sansa nesperata de a-si cumpara nevinovatia. De la jurnalistul care face rating pe seama violentei, prezentand-o drept divertisment. De la toti cei care rad in hohote la bancuri cu viol. De la toti cei care gandesc « a meritat-o, sigur a facut ea ceva ». De la rudele, vecinii si prietenii care sfatuiesc femeia sa-l ierte ca sa nu se faca ea de rusine” – se arata in manifestul evenimentului.

            Mitingul „Indiferenta hraneste violenta” va fi continuat incepand cu ora 18.30 de un eveniment dedicat comemorarii victimelor violentei in familie organizat la initiativa Fundatiei Sensiblu si a Asociatiei Transcena. Ziua Internationala pentru Eliminarea Violentei asupra Femeilor va fi marcata prin evenimente similare in marile orase din tara.

            Manifestatiile publice din 25 noiembrie vor deschide seria de evenimente din campania „16 zile de activism pentru eliminarea violentei asupra femeilor”.Pe parcursul celor 16 zile vor avea loc dezbateri, ateliere, piese de teatru, campanii de informare si alte actiuni care vor viza cresterea gradului de constientizare si de intelegere in randul publicului a diferitelor manifestari ale formelor de violenta asupra femeilor.

            Organizatori sunt Asociatia Front, Centru Feminist „Sofia Nadejde”, Centrul Filia, Asociatia pentru Libertate si Egalitate de Gen (A.L.E.G.), E-Romnja (Asociatia pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome) si Societatea de Analize Feministe AnA. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.