Acasă Politic Bucureşti: Proiect legislativ împotriva ordonanţei care reduce veniturile medicilor

Bucureşti: Proiect legislativ împotriva ordonanţei care reduce veniturile medicilor

DISTRIBUIȚI
petru_movil

petru_movil124484 28112013 – Prin aceeaşi OUG prin care a anunţat că va oferi rezidenţilor o bursă de 150 de euro, Guvernul Ponta loveşte în restul tuturor celorlalţi angajaţi din sistemul de sănătate, fie că sunt medici, asistenţi sau alte cadre medicale, susține deputatul Petru Movilă.

            Prin OUG 103 din 15 noiembrie 2013, la art. 9 se prevede că în anul 2014, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzător. Această ordonanţă înseamnă o reducere consistentă a veniturilor medicilor, şi aşa aflate la un nivel de subzintenţă, susţine Petru Movilă. O estimare aproximativă făcută de reprezentanţii sistemului medical arată că neplata zilelor de sâmbătă şi duminică ar însemna o diminuarea a veniturilor cu 20 – 25 la sută. Conform actualei legislaţii, aceste zile se plătesc dublu faţă de zilele din timpul săptămânii.

            În aceste condiţii, deputatul Petru Movilă, membru în Comisia pentru Sănătate şi Familie a Camerei Deputaţilor a depus un proiect de lege de modificare a acestei OUG, care „taie în carne vie din veniturile medicilor, ale poliţiştilor, ale asistenţilor sociali sau ale angajaţilor ISU şi SMURD”.

            ”Guvernul Ponta nu a făcut altceva decât să arunce praf în ochi. Mai întâi anunţă că fiecare medic rezident va primi 150 euro ca bursă şi apoi, prin acelaşi OUG, reduce substanţial veniturile celorlalţi angajaţi ai sistemului sanitar. Ceea ce se întâmplă nu este normal, iar această prevedere aduce prejudicii serioase la zeci de mii de angajaţi din România. Am depus un proiect de lege de modificare a Ordonanţei 103, în procedură de urgenţă, întrucât această nedreptate trebuie remediată, deşi consider că este de datoria Guvernului să îşi îndrepte propria greşeală emiţând o nouă ordonanţă de urgenţă. Sunt mulţi medici care lucrează sâmbetele şi duminicile tocmai pentru că înseamnă un ban în plus. În condiţiile în care salariile sunt mici, iar aceste zile nu se vor mai plăti, medicii se întreabă deja de ce să mai vină la muncă”, a explicat deputatul Petru Movilă.

            „Foarte important de menţionat este şi faptul că, atunci când a fost întrebat despre această prevedere, în cadrul dezbaterilor din comisia de sănătate pe tema bugetului pe anul 2014, ministrul Nicolăescu a susţinut că nu există o astfel de ordonanţă, ascunzând cu bună ştiinţă o ordonanţă care diminuează substanţial veniturile medicilor”, a mai spus Petru Movilă. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.