Acasă Politic Rusia: Primul oficial român care vizitează Institutul de la Dubna în ultimii...

Rusia: Primul oficial român care vizitează Institutul de la Dubna în ultimii 25 de ani

DISTRIBUIȚI
Mihnea_Costoiu

124416 26112013 – În cadrul vizitei oficiale pe care o întreprinde în Federaţia Rusă (22-25 noiembrie), ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, s-a deplasat la Institutul Unificat de Cercetări Nucleare (IUCN) Dubna, în care îşi desfăşoară activitatea

şi 18 cercetători români. Dintre aceştia, doi conaţionali ocupă funcţii de conducere (directori adjuncţi) în organigrama unor laboratoare de cercetare, potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei. România este unul dintre cele 11 state fondatoare ale Institutului Unificat de Cercetări Nucleare Dubna.

            Vizita ministrului delegat Mihnea Costoiu este prima pe care un oficial român o efectuează în ultimii 25 de ani în acest institut a cărui activitate ştiinţifică şi de cercetare este complementară activităţilor vizate prin operarea proiectului ELI-NP pe platforma Institutului Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horea Hulubei” de la Măgurele. Oamenii de ştiinţă români care activează la Dubna şi-au exprimat satisfacţia că, după o perioadă de timp îndelungată, un demnitar al statului este interesat de activitatea lor, dar şi de problemele şi nevoile cu care se confruntă. Ministrul delegat Mihnea Costoiu şi-a notat toate chestiunile semnalate şi a dat asigurări că va face eforturi pentru a găsi soluţii după revenirea în ţară, potrivit comunicatului.

            Ministrul delegat a avu întâlniri cu directori generali şi directori generali adjuncţi ai IUCN Dubna, şi a vizitat trei laboratoare (reacţii nucleare, fizica neutronilor şi fizica energiilor înalte) şi Complexul BETA (zona economică specială Dubna).

            Discuţiile purtate au avut ca numitor comun creşterea participării româneşti cu specialişti şi integrarea unor companii din ţara noastră în activitatea IUCN Dubna.

            „Este una dintre participările din care România câştiga şi economic, şi din punct de vedere al resurselor umane. Un exemplu în acest sens îl poate reprezenta colaborarea cu Dubna în interiorul proiectului pan-european Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI – NP), în domeniul  metodelor şi aparaturii de detecţie a radiaţiilor nucleare şi a metodelor de analiză a datelor experimentale”, a declarat ministrul Mihnea Costoiu.

            Au fost atinse, de asemenea, subiecte de interes comun precum identificarea unor formule de colaborare în vederea pregătirii tinerilor cercetători şi de comunicare permanentă, operativă şi transparentă, concentrarea eforturilor pentru extinderea bazelor experimentale şi promovarea acestora în sfera europeană, atragerea investiţiilor mediului privat în cercetare, precum şi creşterea numărului de beneficiari ai rezultatelor cercetării aplicate. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.