Acasă Politic Bucureşti: Traian Băsescu: Unirea cu Basarabia este un „ideal” pe care „trebuie...

Bucureşti: Traian Băsescu: Unirea cu Basarabia este un „ideal” pe care „trebuie să ni-l asumăm şi afirmăm”

DISTRIBUIȚI
basescu_-_1_decembrie

basescu_-_1_decembrie124563 – 02122013 – La Palatul Cotroceni a avut loc duminică seara recepţia dată de preşedintele Traian Băsescu cu ocazia Zilei Naţionale a României. La eveniment, a participat şi preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Au fost invitaţi și liderii USL, Victor Ponta și Crin Antonescu, însă aceştia nu au participat, la fel ca şi anul trecut cu acelaşi prilej. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în discursul său, că spaţiul public este inundat de idei şi teme care ţin de agendele politice, dar şi de instrumente de acaparare a minţii”. Şeful statului a arătat că „un element extrem de important” care ar trebui asumat este libertatea de a gândi.

            „Avem spaţiul public inundat de idei şi teme care ţin de agendele politice, dar şi de instrumente de acaparare a minţii şi spiritului oamenilor în interesul grupurilor de afaceri sau al unor trusturi de presă”, a arătat preşedintele.

            El a menţionat că libertatea de a gândi înseamnă „educaţie, înseamnă să discernem ce este informaţie şi ce este propagandă, denaturare, minciună sau dezinformare”.

            „Şi nu putem să facem acest lucru dacă nu ne cultivăm spiritul critic, o abordare tradiţională a lui Titu Maiorescu şi a şcolii de la Junimea”, a mai arătat Traian Băsescu.

            Preşedintele a mai spus că în urmă cu 95 de ani se înfăptuia cel mai de preţ ideal al românilor ca popor – România Mare – prin revenirea Transilvaniei, Basarabiei şi Bucovinei la România, un ideal pe care îl săvârşise Mihai Viteazul acum peste 400 de ani.

            „În urmă cu 95 de ani se înfăptuia cel mai de preț ideal al românilor – Unirea. E un moment astral al neamului românesc pe care nu putem să-l uităm. Generația actuală și viitoare sunt datoare să atingă idealurile de veac și pe cele actuale ale poporului român, integrare în spaţiul de securitate şi prosperitate euro-atlantic de care am aparţinut întotdeauna, de care am fost deturnaţi timp de 50 de ani de o ideologie străină, pe care unii încearcă s-o implementeze şi-n ziua de azi. Putem să răzbim în istorie, mai ales în aceste momente zbuciumate, numai  cu solidaritate”, a spus şeful statului.

            „Am invocat în zilele trecute un deziderat, de a ne reîntâlni cu fraţii din Republica Moldova, de a ne reuni ca popor. Nu este un ideal de realizat pe termen scurt, dar trebuie să ni-l asumăm şi afirmăm, dacă ni-l dorim atunci, cândva, să se realizeze”, a mai spus Traian Băsescu. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.