Acasă Politic Ialomița: Banii, banii, banii …

Ialomița: Banii, banii, banii …

DISTRIBUIȚI
Agenia_Naional_pentru_Protecia_Mediului

Agenia_Naional_pentru_Protecia_Mediului125012 – 19122013 – “Protecţia” mediului are înțelesuri și semnificații diferite pentru angajații statului, fie ei funcționari, fie ei demnitari. Probabil că din cauza acestei interpretări diferite, prin instituțiile statului sunt persoane care traduc protecția mediului prin protecția managerului de deșeuri,

încercând să dea aparență de legalitate (a se citi avize, proceduri) actelor lor. Spre exemplu Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a dat “liber” la folosirea unei substanţe, Inercem, în locul desorbţiei termice a solurilor, cum era prevăzut în contractul cu OMV-PETROM.

Incerm-ul este o gamă de lianți hidraulici creată pentru stabilizarea și solidificarea deșeurilor în vederea depozitării în depozite conforme ori pentru reabilitarea site-urilor cu soluri poluate.

Desorbția termică directă (DTD) este utilizată în special la tratarea solurilor contaminate cu hidrocarburi și/sau altor poluanți cu componente volatile. Concentrația de hidrocarburi (TPH) în sol nu trebuie să depășească 10% și umiditatea 15%, depășirile acestor limite diminuând productivitatea.

Avantajul major al desorbției termice directe constă în productivitatea mai mare, datorată faptului că solul contaminat intră în contact direct cu gazele de ardere în desorber și faptului că produsele petroliere din sol întrețin arderea, îmbunătățind randamentul instalației.

Avantajul folosirii Inercem-ului este prețul mult mai mic al operațiunilor, fără însă a asigura decontaminarea corectă a solului.

Conform datelor de specialitate din domeniu, Inercem-ul nu poate asigura coborârea indicatorilor de poluare a solului până la valorile prevăzute de lege şi de contractul cu PETROM.

Cam asta înţeleg unii prin “protecţia” mediului: încercarea de a găsi prin toate mijloacele soluţii ieftine, dar neeficiente pentru a-şi umple buzunarele!

Spre exemplu, societatea băcăuană Demeco și societatea ilfoveană Eastern Europe Logistics & Management (din Jilava) au cerut în 2012 autorizații de mediu.

Aparent fără nicio legătură, cele două companii au ca numitor comun Inercem-ul și o a treia societate Vivani Salubritate SA, cu care au încheiat contracte de prestări servicii. Vivani Salubritate este coordonată de cunoștința noastră mai veche, ialomițeanul Vasile Iancu.

Deja cunoscutul personaj ialomiţean, Vasile Iancu şi-ar fi permis, pentru luxul propriu, să „căpuşeze” şi societăţile componente ale grupului din care face parte firma Vivani, încheind tot felul de contracte de consultanţă dubioase şi nu numai. De această situație acţionarul majoritar al grupului, cetăţeanul maghiar Joszef Kalman, care a avut încredere deplină în Iancu, habar nu are. Iancu, împreună cu controversatul om de afaceri, Marian Aldea, a pus la punct un circuit evazionist prin care ambii au obţinut profituri uriaşe în scopul unei ”bune protejării” a acţionarului maghiar.

Astfel, profitul realizat de Raval Com S.R.L. din Slobozia, firmă al cărei asociat este Aldea Marian, a fost diminuat artificial, în urma tranzacţiilor cu produse petroliere, prin utilizarea unui circuit de firme „fantomă”, constituit în jurul relaţiei contractuale existente între societatea Raval Com şi Downtown Media (aflată în lichidare), cu scopul motivării aparent legale a unor transferuri de fonduri, disimulate drept achiziţii de servicii de prospectare a pieţei.

Tranzacţiile cu produse petroliere s-au efectuat, bineînţeles, şi cu „participarea” firmei Vivani Salubritate.

Contractul de asistenţă marketing încheiat între societăţile Raval Com, în calitate de beneficiar şi Downtown Media, în calitate de prestator, avea ca obiect „Asigurarea de către prestator a unor servicii de consultanţă marketing, întocmirea planului de marketing şi definirea strategiei de marketing, aducerea de furnizori de păcură şi motorină sau a altor materii prime sau materiale, dar şi de clienţi pentru livrarea acestor materii prime”, în fapt nimic concret, ci doar scriptic.

În evidenţele financiar-contabile din perioada ianuarie-mai 2012 ale societăţii Downtown Media figurează cheltuieli de consultanţă facturate de către diverşi furnizori, persoane juridice, în valoare de peste 3.000.000 de lei.

Prin înregistrarea la capitolul cheltuieli a sumei menţionate, aferentă contractului, Raval Com din Slobozia a diminuat impozitele şi taxele datorate către stat, rezultând un prejudiciu estimat la puţin peste 1 milion lei.

O parte din banii respectivi s-au întors la Iancu Vasile, prin intermediul soţiei sale, Iancu Marioara, Aldea Marian virând amical, în multe rânduri, diverse sume de bani.

Se pare că o parte din aceste „tranzacţii” au avut loc prin primăvara anului 2013, sumele vehiculate fiind de ordinul a câtorva sute de mii de lei, bani intraţi în buzunarele lui Iancu Vasile, prin intermediul societăţii pe care o „coordonează”, Vivani Salubritate.

O altă ”afacere” a lui Vasile Iancu şi a ”prietenilor” săi, tot pe spatele grupului Vivani, personajul a încercat în stil propriu să ”protejeze” mediul de afaceri din judeţ.

A fost pusă pe roate societatea”Legis Prob Srl din Bacău (!), plimbată de câteva ori între Bacău şi Slobozia, iniţial înfiinţată în Bacău, unde după cum am văzut mai sus Iancu mai are ceva „prieteni” de afaceri, apoi mutată la Slobozia, pentru ca, în prezent, să figureze, din nou, în Bacău, cu asociat fiica lui Vasile Iancu, un consultat extrem de tânăr (19 ani) și extrem de priceput în ale afacerilor.

Bineînţeles că Legis Prob a acordat „consultanţă” unor firme, care, coincidenţă sau nu, se învârt în cercul societăţilor cu care Vivani Salubritate are contracte în derulare. Iar acest serviciu se realizează pe bani mulţi…..din moment ce pentru asistenţa juridică, Legis Prob a plătit, spre sfârşitul anului 2012, peste 100.000 de lei.

Acestea ar fi afacerile pe partea de „consultanţă” ale domnului Iancu, pentru că în paralel merg bine și contractul cu PETROM, unde se schimbă procedura de lucru, doar în baza unor „avize” date de „amicii” lui Iancu de la Garda Naţională de Mediu sau de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.

Amenzile primite de societăţile aflate sub protecția lui Iancu, în urma controalelor de mediu, au fost de câteva sute de mii de lei, un mizilic pe lângă milionul și jumătate de euro pe care, cârcotașii din Slobozia spun că Iancu l-ar fi ”scos pe sub mână” din Vivani, într-un an. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.