Acasă Politic Bucureşti: Preşedintele cere Senatului reexaminarea Legii spălării banilor

Bucureşti: Preşedintele cere Senatului reexaminarea Legii spălării banilor

DISTRIBUIȚI

125011 – 19122013 – Preşedintele Traian Băsescu a cerut Senatului reexaminarea Legii privind modificarea şi completarea Legii 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, precum şi pentru instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a finanţării actelor de terorism.

            În cererea adresată preşedintelui Senatului Crin Antonescu, şeful statului arată că actul normativ trimis la promulgare modifică şi completează Legea 656/2002, prin transpunerea prevederilor art. 8 din Directiva 2010/78/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 24 noiembrie 2010. Totodată, potrivit expunerii de motive, actul normativ îşi propune „consolidarea capacităţii operaţionale a Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor şi întărirea cooperării cu toate autorităţile de aplicare a legii”.

            „În acest context, modificările aduse alineatului (1) al articolului 8 şi alineatului (2) al articolului 26 din Legea 656/2002, precum şi abrogarea, începând cu data de 1 februarie 2014, a punctelor 1 şi 2 ale articolului 55 din Legea 255/2013 pentru punerea în aplicare a Legii 135/2010 privind Codul de procedură penală, prin care atribuţia Oficiului de sesizare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este înlocuită cu atribuţia de simplă informare a autorităţilor judiciare, sunt de natură a limita capacitatea operaţională a Oficiului şi de a-i reduce rolul la unul pur formal”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

            Preşedintele arată că, în forma iniţială, atunci când Oficiul constata indicii temeinice de spălare a banilor sau de finanţare a actelor de terorism, această autoritate avea obligaţia sesizării de îndată a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), care avea obligaţia efectuării de cercetări cu privire la existenţa sau inexistenţa unor asemenea fapte grave. „În legea transmisă spre promulgare, prin inserarea obligaţiei de informare (în loc de sesizare) a PÎCCJ, nu se mai creează obligaţia de cercetare a aspectelor cu care s-a făcut informarea, Parchetul putând decide dacă va da sau nu curs acestor cercetări”, susţine Băsescu în cererea de reexaminare.

            Potrivit şefului statului, prin modificarea adusă alineatului (7) al articolului 26 din Legea 656/2002, reprezentantul Asociaţiei Române a Băncilor nu va mai face parte din plenul Oficiului, ca structură deliberativă şi de decizie. „La momentul adoptării Legii 656/2002, includerea unui reprezentant al Asociaţiei Române a Băncilor în plenul Oficiului a avut la bază dezvoltarea unor mecanisme adecvate şi eficiente în vederea coordonării luptei împotriva spălării banilor şi combaterii terorismului, activitate în care considerăm implicarea sistemului bancar ca necesară şi importantă. În acest sens, considerăm oportună reintroducerea în plenul Oficiului a reprezentantului Asociaţiei Române a Băncilor. Totodată, având în vedere necesitatea păstrării unui reprezentant Asociaţiei Române a Băncilor, alături de introducerea unui reprezentant al Autorităţii de Supraveghere Financiară, pentru păstrarea unui mecanism optim de luare a deciziilor în cadrul plenului Oficiului, ţinând, totodată, cont şi de atribuţiile Serviciului Român de Informaţii în acest domeniu, susţinem şi includerea unui reprezentant al acestui Serviciu în plenul Oficiului”, se mai arată în comunicat. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.