Acasă Politic Timiș: Rețineri în dosarul UCM Reșița

Timiș: Rețineri în dosarul UCM Reșița

DISTRIBUIȚI

124982 – 18122013 – Marți procurorii timișoreni i-au reținut pentru 24 de ore pe Adrian Chebuțiu și Adrian Preda și se cere arestarea lor preventivă, în dosarul referitor la UCM Reșița.

Procurorii timișoreni au început urmărirea penală împotriva lui Adrian Chebuțiu și Adrian Preda, fost preşedintele Consiliului de Administraţie şi director general al UCM Reşiţa, respectiv fostul director executiv, într-un nou dosar de evaziune fiscală. Cei doi sunt acuzați că deși au făcut stopaj la sursă, nu au virat impozitele sau contribuţiile sociale aferente. De asemenea, cei doi sunt acuza’ți de deturnare de fonduri, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, spălare de bani, asocierea în vederea săvârşirii unei infracţiuni. În același dosar este urmărită penal și Laura Simona Truți (fostă Sînea), acizată de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor și asocierea în vederea săvârşirii unei infracţiuni.

Potrivit DNA, în perioada 2005 – 2010, Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda au constituit, împreună cu alte persoane, o asociere infracţională prin intermediul căreia au ocolit bugetul de stat prin evaziune fiscală, deturnare de fonduri şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în propriul beneficiu. La această asociere, cei doi au fost sprijiniţi de Laura Simona Truţi.

În perioada august 2009-noiembrie 2010, UCM Reşiţa, condusă la vremea respectivă de Adrian Chebuţiu (preşedinte al CA şi director general) și de Adrian Preda (director executiv). Valoarea impozitelor și contrbuțiilor sociale nevirate se ridică la 13.118.648 lei, bani care au primit cu totul alte destinații. .

Uzând de prerogativele funcţiei, Adrian Chebuțiu a încheiat contracte de prest[ri servicii cu SC AC MANAGEMENT SA (societate la care Chebuțiu era inițial asociat unic, ulterior persoană direct interesată), în dezavantajul UCM Reşiţa Pentru a ascunde interesul personal contractele au fost semnate din partesa AC MANAGEMENT de Laura Truţi, dar ;I de alte persoane. UCM Reşiţa a fost păgubită astfel cu 27.363.303 lei. Din acești bani, o parte a fost direcţionată către alte firme deținute şi controlate de Adrian Chebuţiu și Adrian Preda (KMOBIL SRL Timişoara, administrată de Chebuţiu și A&D MANAGEMENT SRL Timişoara, administrată de Preda).

În decembrie 2008, între UCM Reşiţa SA (reprezentată de Adrian Chebuţiu) şi AC MANAGEMENT SRL (reprezentată de Laura Truți) a fost încheiat (pentru 2.358.300 lei ) un antecontract de vânzare-cumpărare active, privind terenul şi construcţiile de la „Debarcader Văliug”, fiind utilizate ca modalități de plată diferite compensări. Astfel, UCM Reşiţa a rămas fără Casa de odihnă Văliug.

Ulterior, Chebuţiu a înfiinţat o nouă societate (administrată de soția sa), prin intermediul căreia Casa de odihnă Văliug a fost adusă ca aport la capitalul social al AC MANAGEMENT SRL Timişoara, pentru ca prin cesionări, activele să treacă la alte companii, reprezentate tot de Adrian Chebuțiu și soția acestuia.

Operaţiunile nu sunt altceva decât albirea a 2.358.300 lei.

Tot sub conducerea lui Chebuțiu, reţeaua de distribuţie a energiei electrice pentru platformele ABC, Câlnicel şi Mociur, aparținând UCM Reşiţa SA, a fost cedată sub formă de împrumut de folosinţă gratuită, pentru 5 ani, printr-un contract de comodat, către UCM Energy SRL. După preluarea reţelei, în baza unor contracte pentru servicii de distribuţie a energiei electrice, UCM Energy SRL a facturat UCM Reşiţa SA distribuţia și transportul de energie electrică, valoarea contractului ajungând la 6.513.116,90 lei.

Procurorii susțin că Adrian Chebuțiu, ca reprezentant al UCM Reșița, a încheiat cu diferite societăți comerciale contracte pentru care au fost efectuate plățile serviciilor. Aceste contracte au fost executate parțial, nereprezentând utilitate și interes pentru UCM Reșița SA. În acest fel, a fost adus un prejudiciu societăţii UCM Reșița.

Prejudiciul total se ridică la aproape 50 milioane lei, iar foloasele nelegitime infracționale sunt estimate la aproape 16,5 milioane lei. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.