Acasă Politic Zalău: Asistenţă tehnică pentru proiecte de energie durabilă la Zalău, Piteşti şi...

Zalău: Asistenţă tehnică pentru proiecte de energie durabilă la Zalău, Piteşti şi Ploieşti

DISTRIBUIȚI

124951 – 17122013 – Asociaţia Municipiilor România (AMR) cu sprijinul Primăriei Municipiului Zalău a organizat întâlnirea actorilor din domeniul energiei interesaţi în dezvoltarea Planului de Acţiune pentru Energie Durabilă (PAED/SEAP), în cadrul Proiectului SEAP Plus – Mai mulţi participanţi la realizarea SEAP,

o plus-valoare pentru întreaga Europă. Prin proiect municipiile pilot Piteşti şi Ploieşti beneficiază de servicii de asistenţă tehnică pentru realizarea Inventarului de Bază a Emisiilor de CO2 (BEI) iar municipiul Zalău beneficiază suplimentar și de consultanţă în elaborarea propriului PAED. Cele trei municipii pilot fac parte din grupul de lucru pe energie al AMR constituit în cadrul proiectului menţionat şi format din 14 municipii.

            Întâlnirea a avut drept scop stabilirea unui dialog eficient între autorităţile locale și regionale și furnizorii de servicii din domeniul energiei, în scopul elaborării unui PAED bazat pe date tehnice de încredere, corecte și actualizate, din sectoarele de activitate publice și private (clădiri, transport, producere energie electrică la nivel local, producere de energie termică pentru încălzire/răcire la nivel local, planificare teritorială şi mobilitate, achiziție publică de produse și servicii, mod de lucru cu cetăţenii și factorii de interes, deşeuri, management apă etc.).

            Au participat 30 de reprezentanţi din partea mai multor factori interesaţi din domeniul energiei, primarul municipiului gazdă – Radu Căpîlnașiu, primarul municipiului Bistriţa – Ovidiu Crețu, reprezentanţi ai municipiului Alba Iulia, prin Agenţia de Eficienţă Energetică Alba şi ai municipiului Turda. La deschiderea reuniunii au avut intervenţii și reprezentantul Instituţiei Prefectului Județului Sălaj, subprefectul Lucian Băican și consilierul local Adrian Margin.

            Pe ordinea de zi s-au aflat mai multe subiecte de interes, care au venit în sprijinul administraţiei publice locale pentru identificarea celor mai bune măsuri care să fie cuprinse în planul de acţiune pentru energie durabilă, dar și în susţinerea participanţilor pentru stabilirea şi implementarea unor măsuri de eficienţă energetică şi utilizare a surselor de energii regenerabile. Au fost prezentate câteva exemple de bună practică inclusiv în domeniul iluminatului public şi al mobilităţii urbane.

            La finalul reuniunii au fost descrise activităţile viitoare din cadrul Proiectului SEAP Plus şi cele planificate până la finalizarea PAED Zalău. Urmează ca PAED Zalău să fie finalizat și supus dezbaterii publice în luna ianuarie 2014, într-o ședință publică, iar în luna februarie 2014 să fie supus aprobării Consiliului Local și încărcat pe site-ul CoM, în vederea avizării.

            Convenţia Primarilor este o iniţiativă de succes a Comisiei Europene care a debutat în 2008, autorităţile locale şi regionale fiind invitate să stabilească ţinte ambiţioase pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu peste 20% până în anul 2020.

            Din anul 2009 AMR este structură suport pentru implementarea CoM în România.

            Proiectul SEAP-Plus are în vedere întărirea impactului şi rezultatelor Convenţiei Primarilor în termeni calitativi şi cantitativi: mai mulţi Semnatari şi mai multe Structuri Suport ale Convenţiei Primarilor, sprijin pentru pregătirea mai multor Planuri de Acţiuni pentru Energie Durabilă – SEAP şi cu o calitate mai bună, încurajarea autorităţilor locale şi regionale, precum şi a actorilor locali din sectorul energiei să colaboreze pentru reuşita schimbului de cunoştinţe între partenerii proiectului. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.