Acasă Politic Bucureşti: Adrian Năstase, din nou după gratii

Bucureşti: Adrian Năstase, din nou după gratii

DISTRIBUIȚI

125197 – 06012014Fostul premier Adrian Nastase a primit o noua condamnare, de 4 ani de inchisoare. Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au decis, ca fostul premier sa fie condamnat la patru ani de inchisoare cu executare. Si sotia sa, Daniela Nastase, a primit o condamnare de 3 ani de inchisoare cu suspendare.

            Adrian Nastase nu va executa insa intreaga pedeapsa, aceasta fiind contopita cu cea anterioara, din Trofeul Calitatii. Astfel, fostul premier va mai sta in inchisoare maxim un an si 4 luni.

            Termenul anterior in dosarul Zambaccian a fost judecat pe 19 decembrie 2013. Atunci, procurorul DNA a cerut completului de cinci judecatori pedepse cu executare pentru Adrian si Dana Nastase.

            De cealalta parte, apararea lui Adrian Nastase, formata din patru avocati, a aratat ca exista numeroase vicii in dosarul Zambaccian, precum probe si documente fara relevanta juridica, marturii contradictorii si acuzatii care nu exista in materialitatea lor.

            Adrian Nastase s-a reintalnit la acest termen cu judecatorul Ionut Matei, cel care l-a condamnat pe fond in dosarul Trofeul Calitatii.

            Avocatii sotilor Adrian si Daniela Nastase au facut, la inceputul lunii decembrie, o cerere de recuzare a presedintelui completului de cinci judecatori, Ionut Matei, vicepresedinte al ICCJ, pe motiv ca acesta s-a pronuntat in dosarul „Trofeul calitatii” si a stabilit o pedeapsa cu executare in cazul fostului premier.

            La 30 martie 2012, in dosarul Zambaccian, legat de modul in care sotii Adrian si Daniela Nastase au achizitionat bunuri provenind din China, fostul premier a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj, fiind achitat pentru luare de mita.

            Sotia fostului premier, Daniela Nastase, a fost condamnata atunci tot la trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru „participatie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamala”, fiind achitata pentru complicitate la luare de mita si santaj.

            Fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii Irina Paula Jianu a primit o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu executare. Instanta a dispus in cazul acesteia o pedeapsa de doi ani de inchisoare pentru folosirea bunurilor societatii comerciale impotriva scopurilor acesteia si o alta pedeapsa, de trei ani de inchisoare, pentru participatie improprie la folosirea de documente false la vama.

            Dosarul Zambaccian este al treilea dosar de coruptie pentru care Adrian Nastase a fost trimis in judecata de procurorii DNA. Acestia l-au acuzat pe fostul premier ca a primit 630.000 de euro mita de la Irina Jianu, pentru a o mentine pe aceasta in functia de inspector sef al Inspectoratului de Stat in Constructii.

            Fostul premier a fost trimis in judecata in mai 2010. Pe 30 martie 2012, completul curtii supreme l-a condamnat pe Adrian Nastase la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj,

 

 

 

 

 

 

 

 

decizie la care procurorii au facut recurs. Totodata, Nastase a fost achitat pentru infractiunea de luare de mita, decizii la care procurorii au facut recurs ce urma sa fie judecat la 3 iunie.

            Si Dana Nastase a fost condamnata la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru folosirea de acte vamale false, ulterior fiind achitata pentru complicitate la luare de mita si santaj. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.