Acasă Politic Bucureşti: Traian Băsescu: „CCR ne-a tras piciorul de deasupra prapastiei”

Bucureşti: Traian Băsescu: „CCR ne-a tras piciorul de deasupra prapastiei”

DISTRIBUIȚI

125458 – 17012014 – Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) „ne-a tras piciorul de deasupra prapastiei” prin decizia privind modificarile aduse Codului Penal, a declarat, joi seara, presedintele Traian Basescu.

Seful statului a vorbit, in cadrul unei declaratii sustinute de la Palatul Cotroceni, ca unele state fac legatura dintre aderarea Romaniei la spatiul Schengen cu raportul MCV.

„Sunt state care se uita si la statul de drept si la functionarea justitiei”, a precizat Traian Basescu, afirmand ca raportul MCV este asteptat pentru 22 sau 29 ianuarie.           In acest context, presedintele a amintit de incidentele „cu declaratii, cu tentative de modificare a Codului Penal samd”.

„Rugamintea mea a fost sa fie o abordare corecta si care sa reflecte ce s-a intamplat in Romania. In Parlament s-a votat cu o mare veselie modificarea Codului Penal. Curtea Constitutionala a stopat acest proces. Daca politicul a avut o abordare gresita in raport cu exigentele europene, tot o institutie a statului roman a pus capat unui astfel de abuz facut de politicieni”, a precizat Traian Basescu, facand referire la CCR, care „a actionat ca institutie a statului de drept”, amintind ca aceasta a oprit si „tentativa de lovitura de stat din vara anului 2012”.

De asemenea, a continuat presedintele, tot institutia Curtii Constitutionale a oprit modificarea Codului Penal „care ii facea pe politicienii de la nivel central si local mai ceva ca dumnezeii, cand era vorba de furat si conflict de interese”.

„CCR ne-a tras piciorul de deasupra prapastiei, ne-a pus din nou cu picioarele pe pamant, ceea ce este foarte important. Sper sa fie inteleasa corect abordarea pe care o am si sa se tina cont de ea”, a mai spus seful statului, dupa ce, marti seara, a prezentat concluziile discutiilor cu trimisul SUA la Bucuresti, Victoria Nuland, afirmand ca Romania este cu un picior deasupra prapastiei, din cauza starii justitiei.

Presedintele este de parere ca statele care mai au semne de intrebare trebuie sa priveasca in primul rand la modul in care functioneaza institutiile.

„Ar fi corect sa se mentioneze buna functionare a institutiilor, care sunt capabile sa opreasca si derapaje ale politicului. Aceste lucruri trebuie tratate separat, eventualele derapaje ale politicului. Derapaje de politicieni sunt peste tot”, a explicat presedintele, care a solicitat ca raportul MCV sa trateze institutiile, precum CCR si ANI.

Membrii CCR au decis, miercuri, in unanimitate, ca modificarile aduse la Codul Penal in „martea neagra”, de Camera Deputatilor, sunt neconstitutionale. In aceste conditii, dupa publicarea motivarii deciziei CCR, proiectul de lege se va intoarce la Parlament pentru a fi pus in acord cu Constitutia. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.