Acasă Politic Strasbourg: Eurocorp va putea fi defăşurat în orice parte a lumii în...

Strasbourg: Eurocorp va putea fi defăşurat în orice parte a lumii în care există un conflict

DISTRIBUIȚI
Guy_Buchsenschmidt

 125572 – 22012014 – Eurocorp Guy_Buchsenschmidtva fi capabil, începând cu 2015, să fie desfăşurat în orice parte a lumii în care ar exista un conflict, dacă aşa cere UE, după cum a asigurat marţi comandantul său general, general-locotenentul belgian Guy Buchsenschmidt, potrivit agenţiei spaniole EFE.

La o zi după ce miniştrii de externe ai UE au aprobat trimiterea de trupe în Republica Centrafricană, Guy Buchsenschmidt a afirmat că, în viitor, cartierul general al Eurocorp va putea realiza o desfăşurare rapidă în Mali sau Nigeria, de exemplu.

Mai înainte, Eurocorp va trebui să-şi încheie până la sfârşitul lui 2014 transformarea sa în cartier general Joint Task Force (JTF), un concept în care, în terminologia NATO, alături de o majoritate de trupe terestre, va fi abilitată comanda forţelor aeriene şi navale.

În 2013 au avut loc trei exerciţii în vederea atingerii noului concept, rămânând încă două pentru 2014, în cartierul general din Strasbourg şi pe câmpul de manevre Mourmelon din regiunea franceză Champagne.

Eurocorp-ul, format din Germania, Franţa, Spania, Belgia şi Luxemburg, a obţinut în 2002 certificarea NATO de Corp de Reacţie Rapidă.

În cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii, Buchsenschmidt a deplâns “procesul de dezarmare abuziv” cu care se confruntă Europa în mijlocul diverselor ameninţări precum integrismul – “dincolo de islamismul radical”, mediul înconjurător – structurile nucleare şi de aprovizionare cu apă – şi resursele energetice.

Problema, în opinia militarului belgian, este că “nu există o percepţie a acestor ameninţări din partea populaţiei europene”. El a insistat pe importanţa existenţei unui consens în privinţa apărării europene.

Buchsenschmidt a mai afirmat că viziunea asupra Eurocorp este diferită în Franţa sau Spania, care au cartiere generale ca cel de reacţie rapidă la Lille sau de înaltă disponibilitate la Betera (Valencia), şi Belgia, care nu are astfel de structuri.         

“Dacă suprimăm Eurocorp-ul, nu putem vorbi despre apărare europeană”, a conchis Buchsenschmidt.

Eurocorp va conta în 2016 pe Polonia, ca membru cu drepturi depline, în timp ce SUA vor fi naţiune asociată, ca şi Italia, Grecia şi Turquía.

Cât despre prevăzuta incorporare a României ca naţiune asociată, şeful Eurocorp a semnalat că „nu există o voinţă clară din partea autorităţilor române”. PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.