Acasă Economie Bruxelles: Bani pentru decontaminare

Bruxelles: Bani pentru decontaminare

DISTRIBUIȚI

127856 – 23042014 –  Comisia Europeană a aprobat o investiție de 74,3 milioane de euro în cadrul Fondului European de Dezvoltare Regională (FEDR), pentru curățarea mai multor arii contaminate cu produse petroliere din diferite județe ale României. Datorită acestui proiect, România va putea să își respecte obligațiile în domeniul protecției mediului, prin această investiție contribuindu-se la

remedierea daunelor severe aduse mediului și la combaterea poluării, potrivit unui comunicat al Comisieri Europene. În plus, vor fi reduse riscurile ecologice implicate de poluarea cu astfel de produse. Toate aceste măsuri vor îmbunătăți considerabil calitatea vieții cetățenilor români și vor spori siguranța pe termen lung a locuitorilor din zonele aflate în vecinătatea ariilor decontaminate. Pe durata implementării proiectului vor fi create 30 de locuri de muncă.

Comentând asupra deciziei, comisarul european pentru politica regională Johannes Hahn a declarat: „Acest proiect demonstrează modul în care fondurile structurale îmbunătățesc viața de zi cu zi a cetățenilor prin ameliorarea condițiilor de viață din regiunile și orașele în care locuiesc. Prin reabilitarea ariilor contaminate de-a lungul timpului cu petrol, acest proiect va ameliora standardele de viață și mediu pentru locuitorii României, aducând beneficii nu numai din punctul de vedere al protecției mediului la nivel local, ci și al siguranței persoanelor și, pe termen lung, al dezvoltării economiei locale”.

Contribuția Uniunii Europene va însuma 74,3 milioane de euro dintr-o  investiție totală de 119,7 milioane de euro. Ea va fi acoperită prin FEDR în cadrul axei prioritare 2 „Dezvoltarea sistemelor de gestionare integrată a deșeurilor și de reabilitare a ariilor contaminate istoric”, ca parte integrantă a programului operațional de mediu al României. Proiectul urmează a fi implementat până la sfârșitul anului 2015.

Proiectul menționat reprezintă un „proiect major”, investiția totală (inclusiv TVA) ridicându-se la peste 50 milioane de euro. În acest context, el face obiectul unei decizii specifice a Comisiei Europene, în condițiile în care alte tipuri de proiecte sunt aprobate la nivel național sau regional.

Proiectul prevede aplicarea unor măsuri de reabilitare pentru ariile contaminate de la Doljchim (inclusiv acțiuni de reabilitare a două batale de șlamuri fosfoamoniacale), Petrobrazi (subdivizat în două componente: una dintre acestea acoperă gestionarea șlamului din incinta rafinăriei Petrobrazi – batalele interne, iar cealaltă se referă la cele două batale situate în afara acesteia), Arpechim (subdivizat în două componente: una dintre acestea acoperă batalele de depozitare a deșeurilor de triazină și a celor de acrilonitril, iar cealaltă se referă la reabilitarea iazurilor de decantare a apelor uzate de la Dâmbovnic și Suseni. De asemenea, proiectul are o componentă extinsă care acoperă 25 de bazine de explorare și producție (E&P), amplasate în nouă județe, şi o componentă extinsă care acoperă două depozite de comercializare a produselor petroliere (MKT), amplasate în județele Brăila și Vaslui.

României i-au fost alocate fonduri în valoare de aproximativ 20 miliarde de euro în cadrul politicii de coeziune, în perioada 2007-2013. Pentru perioada 2014-2020, alocația României însumează 22,9 miliarde de euro (la prețurile actuale). – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.