Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Discuţii despre diplomaţia publică a NATO la MAE

Bucureşti: Discuţii despre diplomaţia publică a NATO la MAE

DISTRIBUIȚI

 127692 – 15042014 – Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a avut marţi o întrevedere cu asistentul secretarului general al NATO pentru diplomaţie publică, Kolinda Grabar-Kitarović, în contextul vizitei pe care oficialul NATO o efectuează în România, în intervalul 14-15 aprilie 2014.

Discuţiile au vizat teme de interes circumscrise dimensiunii de diplomaţie publică a Alianţei Nord-Atlantice, cu accent pe acţiunile aniversare organizate de România pentru marcarea a 10 ani de la aderarea la NATO, activitatea ambasadelor – Puncte de Contact NATO (CPE) în statele partenere, precum şi aspecte legate de consolidarea segmentului de diplomaţie publică în cadrul NATO în contextul evoluţiilor de securitate din Ucraina, potrivit unui comunicat al MAE.

Referindu-se la importanţa pe care România o acordă evenimentelor aniversare pe linie NATO din 2014, ministrul român a evidenţiat că acţiunile întreprinse de ţara noastră în acest sens vizează, în principal, prezentarea avantajelor reale şi cuantificabile ale apartenenţei României la NATO pentru siguranţa cetăţenilor români şi securitatea naţională.

Ministrul Titus Corlăţean a subliniat că momentele aniversare din acest an, cu relevanţă pentru istoria NATO, celebrând şi împlinirea unui deceniu de participare activă a României la misiunile Aliate şi la elaborarea politicilor şi abordărilor strategice ale Alianţei Nord-Atlantice, se derulează într-un context internaţional marcat de pregătirile pentru viitorul Summit din Marea Britanie, dar şi de evoluţiile de securitate îngrijorătoare din Ucraina. Din această perspectivă, a accentuat necesitatea ca NATO să continue să prezinte publicului larg măsurile destinate reasigurării Aliaţilor estici.

În ceea ce priveşte asumarea atribuţiilor pe linia ambasadelor – Puncte de Contact NATO (CPE), ministrul Titus Corlăţean a subliniat că, în perspectiva Summit-ului Alianţei din luna

septembrie a acestui an, România va continua să solicite NATO acordarea unei atenţii corespunzătoare statelor aspirante la integrarea euro-atlantică din vecinătatea estică, exprimând, totodată, determinarea ţării noastre de a se manifesta activ în implementarea

mandatelor CPE pe care le deţine în prezent prin intermediul Ambasadelor României în Georgia şi Azerbaidjan.

La rândul său, asistentul secretarului general al NATO pentru diplomaţie publică a împărtăşit evaluarea părţii române cu privire la importanţa dimensiunii de diplomaţie publică în actualul context de securitate legat de evoluţiile din Ucraina şi a mulţumit ţării noastre atât pentru participarea amplă la misiunile şi operaţiile Aliate, cât şi pentru contribuţiile concrete la programele din domeniul diplomaţiei publice, inclusiv activitatea Ambasadelor României la Tbilisi şi Baku în calitate de CPE.

De asemenea, asistentul secretarului general al NATO pentru diplomaţie publică a avut o întrevedere cu secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu.

Ambasadorul Kolinda Grabar-Kitarović ocupă, începând cu 4 iulie 2011, poziţia de asistent al secretarului general al NATO pentru diplomaţie publică.

Deplasarea la Bucureşti a oficialului NATO are loc în perioada 14-15 aprilie 2014, programul incluzând întrevederi la Ministerul Afacerilor Externe, precum şi participarea, în calitate de vorbitor principal, la închiderea cursului organizat de Institutul Diplomatic Român cu tema NATO, 10 ani de la aderarea României, derulat în perioada 4-16 aprilie 2014. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.