Acasă Politic Bucureşti: Ioan Ficior, reîncadrat la infracţiuni contra umanităţii

Bucureşti: Ioan Ficior, reîncadrat la infracţiuni contra umanităţii

DISTRIBUIȚI

127889 – 24042014 –   Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General au dispus, prin ordonanţă, la data de 17 aprilie 2014, schimbarea încadrării juridice din infracţiunea de genocid în infracţiuni contra umanităţii în dosarul torţionarului comunist Ioan Ficior.

Totodată, prin acelaşi act s-a dispus şi punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Ficior Ioan.

Din probatoriul administrat până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat că în perioada 1958 – 1963, în care Ioan Ficior a deţinut funcţiile de comandant şi locţiitor de comandant al Coloniei de muncă Periprava, a introdus şi coordonat un regim de detenţie represiv, abuziv, inuman şi discreţionar împotriva categoriei deţinuţilor politici, persoane considerate o ameninţare directă sau indirectă la adresa noului regim politic.

Chiar dacă nu era prevăzută în mod expres exterminarea deţinuţilor politici, regimul de detenţie instituit prin acte normative menţionate (reducerea raţiilor alimentare, izolarea, regimul de carceră, interzicerea legăturilor cu familia, a dreptului de a primi pachete), dar şi prin acţiuni ce depăşesc cadrul legal (lipsa medicamentelor şi a îngrijirii medicale refuzul de a acorda asistenţă adecvată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv deţinuţilor, condiţii de detenţie inumane, rele tratamente, bătaia şi alte violenţe, ignorarea adreselor şi sesizărilor formulate de către deţinuţi), conţine premisele exterminării persoanelor deţinute.

Din mărturiile foştilor deţinuţi a rezultat că regimul de detenţie aplicat de către Ficior, în perioada în care a deţinut funcţii de conducere în cadrul Coloniei de muncă Periprava, a fost unul menit să ducă la lichidarea fizică a deţinuţilor politici prin metode directe şi indirecte precum: condiţii de detenţie mizerabile şi inumane, rele tratamente; lipsa hranei adecvate; frigul extrem din barăci şi aglomerare excesivă; lipsa apei potabile care era înlocuită cu apă murdară scoasă direct din Dunăre; lipsa medicamentelor şi a asistenţei medicale sau refuzul de a acorda asistenţă medicală adecvată; aplicarea de pedepse aspre pentru abateri minore de la regulament; condiţiile de muncă foarte grele la care erau supuşi toţi deţinuţii, indiferent dacă erau inapţi sau bolnavi (deţinuţii nu erau echipaţi corespunzător pentru muncile efectuate deşi erau obligaţi să suporte condiţii meteorologice extreme); obligarea deţinuţilor de a depăşi norma de muncă cu orice preţ şi pedepsele crunte primite pentru nesupunere. Printre pedepsele aplicate se numără: izolarea (carcera) unde deţinuţii primeau apă caldă cu ocazia condamnării de către   cei care săvârşeau abateri de la regulament, alergarea deţinuţilor cu calul şi bătăi crunte primite cu ciomagul.

Faptul că la Periprava era organizat un adevărat lagăr de exterminare este confirmat şi de numărul şi cauzele morţilor deţinuţilor, fiind înregistrate 103 cazuri de deces. Printre cauzele deceselor se numără aşa numitele „boli ale mizeriei”, precum enterocolită, tuberculoză, afecţiuni ale aparatului digestiv şi excretor, afecţiuni cardiace.

Actele săvârşite de Ficior în perioada în care a deţinut funcţia de comandant şi locţiitor de comandant al Coloniei de muncă Periprava întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de art. 439 lit. j) din noul Cod penal, infracţiuni contra umanităţii, respectiv persecutarea unui grup sau a unei colectivităţi determinate prin privare de drepturile fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestor drepturi, pe motive de ordin politic, rasial, naţional, etnic, cultural, religios, sexual ori în funcţie de alte criterii recunoscute ca inadmisibile în dreptul internaţional.

În cursul zilei de joi, inculpatul a fost citat la parchet în vederea aducerii la cunoştinţă a noii încadrări juridice,.se precizează într-un comunicat al Parchetului. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.