Acasă Externe Ucraina: Estul Ucrainei în prag de război

Ucraina: Estul Ucrainei în prag de război

DISTRIBUIȚI

127635 – 13042014 –  Activiştii proruşi din oraşul ucrainean Slaviansk au deschis focul duminică asupra forțelor antiteroriste trimise de autorităţile de la Kiev să elibereze clădirile administrative ocupate de aceştia. Anunţul a fost făcut de ministrul ucrainean de Interne şi vine după ce autorităţile ucrainene anunţaseră o operaţiune antiteroristă în oraşul din regiunea Doneţk, potrivit Digi24.

Autorităţile ucrainene au lansat o operaţiune antiteroristă la Slaviansk, unul dintre cele trei oraşe în care grupuri înarmate de filoruşi au ocupat cu forţa sediile de poliţie. Anunţul a fost făcut de ministerul ucrainean de Interne, care nu a dat detalii în privinţa operaţiunilor. Autorităţile ucrainene acuză Moscova de implicare în atacurile asupra clădirilor oficiale şi cer convocarea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU.

Adevărate scene de război au avut loc la Kramatorsk, în estul Ucrainei, unde aproximativ 20 de bărbaţi îmbrăcaţi în haine de camuflaj şi înarmaţi până-n dinţi au atacat sediul poliţiei locale.

După mai multe schimburi de focuri cu poliţiştii aflaţi în clădire, trupa de asalt a ocupat comisariatul. În scurt timp, zeci de susţinători ai puterii de la Kiev s-au adunat în faţa clădirii pentru a protesta.

Proeuropeni au fost însă în scurt timp depăşiţi numeric de manifestanţii proruşi, care au afişat şi un steag separatist.

Violențe au avut loc şi în alte două oraşe, unde indivizi înarmaţi au atacat sediile de poliţie.

Potrivit autorităţilor de la Kiev, luptătorii erau înarmaţi cu puşti de asalt AK100, care s-ar afla numai în dotarea forţelor armate ruse.

 Atacurile grupurilor promoscovite au declaşat imediat manifestaţii de amploare, atât pro cât şi antiruseşti, în cele mai mari oraşe din est. La Harkov, susţinătorii noii puteri de la Kiev au ieşit cu miile în stradă cerând rămânerea regiunii în graniţele Ucrainei.

„Aproximativ 80-90% din locuitorii Harkovului vor să rămână în Ucraina. Sunt în mod categoric împotriva lui Putin şi, categoric, împotriva politicii lui de anexare”, spunea un manifestant.

De cealaltă parte, filoruşii au cerut din nou organizarea unui referendum pentru autonomia regiunii şi apropierea de Moscova.

La Doneţk, în timp ce manifastanţii proruşi ocupau sediul poliţiei regionale, susţinătorii puterii de la Kiev organizau un lanţ uman de câţiva kilometri simbolizând unitatea poporului ucrainean.

Preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a convocat de urgenţă consiliul suprem de apărare a ţării şi a promis un răspuns dur la atacurile armate.

Într-o convorbire telefonică, secretarul american de stat John Kerry l-a avertizat pe omologul său rus, Serghei Lavrov, că vor urma sancţiuni şi mai dure la adresa Rusiei dacă aceasta se va implica în estul Ucrainei. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.