Acasă Externe Bruxelles: PPE, marele câştigător al europarlamentarelor

Bruxelles: PPE, marele câştigător al europarlamentarelor

DISTRIBUIȚI
PPE

128613 – 26052014  –   Marii castigatori ai scrutinului incheiat duminica este Partidul Popular European (PPE), care si-a asigurat 212 fotolii in PE, cu 28,23% din voturile cetatenilor europeni, conform estimarilor oficiale. 

Acestia sunt urmati de socialisti, mai exact de Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor (S&D), cu 186 de locuri, asigurate prin atragerea a 24,77% din voturi.

Liberalii europeni (ALDE) au reusit sa obtina doar 70 de locuri in PE, cu 9,32% din voturi.

Ecologistii (Verzii/EFA) au inregistrat un scor bun (7,32%) si au obtinut 55 de locuri in Parlamentul European.

Stanga radicala (GUE/NGL) a reusit sa obtina 43 de posturi de europarlamentar, cu 5,73% din voturi.

Independentii au obtinut 38 de locuri, cu 5,06% din voturi.

Rata participarii la alegerile europarlamentare a fost de 43,09%, in 2014, cu doar 0,09% mai mare decat cea inregistrata la scrutinul din 2009, conform ultimelor estimari ale Parlamentului European.

Desi diferenta este foarte mica fata de ultimele alegeri, politicienii europeni au remarcat totusi ca este vorba despre o crestere, deci trendul negativ a fost intrerupt, dupa ce in 2009 a fost inregistrata cea mai mica prezenta la vot din istorie.

Cea mai mare prezenta la urne s-a inregistrat in Belgia si Luxemburg, unde votul este obligatoriu. Aici au votat circa 90% din cetateni.

Cele mai mici prezente la urne au fost observate in Slovacia (13%) si Cehia (19,5%).

In Romania, prezenta la vot a ajuns la 32,17%, in crestere fata de ultimul scrutin pentru europarlamentare, cand au votat doar 27,67% dintre romani.

Desi prezenta romanilor la vot se situeaza sub media europeana, aceasta poate fi comparat cu aceea din Marea Britanie, unde doar 36% dintre cetateni au mers la urne.

In acelasi timp, in Ungaria au votat doar 28,92% dintre alegatori, iar in Bulgaria au mers la vot 35,5% din cetateni

Alegerile din Uniunea Europeana constituie un adevarat tur de forta. In urma scrutinului de duminica vor fi desemnati 751 de europarlamentari. Presedintele Comisiei Europene depinde de noua configuratie a Parlamentului. – PROMPT  MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.