Acasă Social Bucureşti: Cooperare cu Franţa pentru asistenţă medicală şi prevenţie în cartierul Ferentari

Bucureşti: Cooperare cu Franţa pentru asistenţă medicală şi prevenţie în cartierul Ferentari

DISTRIBUIȚI

128340 – 15052014  – Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, şi ambasadorul Franţei în România, Francois Saint-Paul, au semnat miercuri un memorandum care îşi propune dezvoltarea asistenţei medicale primare şi acţiuni de prevenţie sanitară în cartierul Ferentari, din sectorul 5 al Capitalei.

Cei doi oficiali şi instituţiile pe care le reprezintă, precum şi alţi parteneri instituţionali (Primăria Sectorului 5, Serviciul de Ambulanță București Ilfov) şi din societatea civilă (Societatea de salvare – Fundaţia SABIF, ONG Carusel şi ONG Centrul de Politici pentru Rromi și Minorități)  îşi vor uni eforturile pentru o acțiune publică, concertată, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Proiectul care face obiectul memorandumului semnat miercuri la Ministerul Sănătăţii este acela de a garanta asistența medicală primară urmând imediat programul de schimb de seringi al ONG Carusel (la început 3 zile pe săptămână, 3 ore pe zi).

În cadrul proiectului vor fi dezvoltate activitățile de prevenție sanitară pentru populația locală și pentru copii, în legătură cu Şcoala 136 din zona adresată de proiect.

De asemenea, va fi analizată problematica bolilor cronice cu preocuparea de cunoaştere integrată a mizelor de sănătate publică.

Cartierul Ferentari este cunoscut de mulţi ani de toți actorii publici ca unul dintre cele mai dificile din București.

Cele mai recente diagnoze şi date asupra acestui cartier permit estimarea faptului că oamenii din această zonă sunt în dificultăţi sociale grave. Persoanele defavorizate, provenite adeseori din minoritatea romă (printre care mulți copii, femei singure și persoane fără acte de identitate) se confruntă în special cu probleme de sănătate din cauza condițiilor de viață într-un mediu insalubru şi cu boli cronice legate de consumul de droguri injectabile

Patologiile observate a fi în creştere, cum ar fi HIV, hepatitele, tuberculoza şi alte afecţiuni respiratorii sunt tot atâtea simptome care reclamă urgența.

Un diagnostic sanitar și social a fost realizat în cartier de Médecins du Monde din Franţa (octombrie și noiembrie 2013), la cererea Ministerului Sănătății din România și finanțat de Ambasada Franței. Acest document aduce date actualizate și fiabile şi trebuie să servească drept bază pentru orice acțiune din domeniul sanitar şi social în cartier.

În acest context, trebuie amintit că Ambasada Franței este un simplu catalizator și funcționează în spiritul parteneriatului european. Ea nu are deci nicio vocaţie de a se substitui autorităților române și acțiunilor lor, se precizează în comunicat.

Acest memorandum este o primă etapă î beneficiul „Proiectului Ferentari”, susținut și inițiat de Guvernul României. Următoarea etapă va fi o întâlnire comună a partenerilor implicaţi pentru coordonarea demersurilor viitoare, precum şi organizarea unei vizite în cartier. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.