Acasă Externe Spania: Ministrul delegat Bogdan Stanoevici, la vot alături de românii din Spania

Spania: Ministrul delegat Bogdan Stanoevici, la vot alături de românii din Spania

DISTRIBUIȚI

128579 – 25052014  –   Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, încheie duminică o vizită de lucru  de trei zile în Spania. În cadrul componenţei oficiale a vizitei, demnitarul român s-a întâlnit cu subdelegatul Guvernului din Castellón de la Plana, David Barelles Adsuara, primarul orașului Castellón, Juan Alfonso Bataller Vicent, și primarul orașului Mislata, Carlos Fernández Bielsa.

Ministrul delegat a vorbit despre factorul catalizator pe care îl reprezintă comunitatea românească din Spania în dezvoltarea relațiilor bilaterale. De asemenea, a fost evidențiată cooperarea bilaterală excelentă, transpusă și în planul sprijinului constant acordat comunității românești. În context, oficialul român a solicitat susținerea autorităților spaniole pentru continuarea proiectului privind predarea cursului de limbă, cultură și civilizație românească (LCCR).

Cu ocazia întrevederii cu primarul din localitatea Mislata, în care există o importantă comunitate românească, cei doi oficiali au stabilit dotarea uneia dintre bibliotecile publice cu un fond românesc de carte, care urmează a fi transferat, în perioada imediat următoare, de către Departamentul Politici pentru Românii de Pretutindeni.          Interlocutorii spanioli au evidențiat nivelul ridicat de integrare a comunității românești în societatea spaniolă, concluzionând că aceasta contribuie la consolidarea relațiilor dintre cele două țări. Un alt subiect de discuţie l-a reprezentat încheierea unui Acord între părți care să stabilească reglementări de ordin social.

Întâlnirea cu reprezentanții comunității și ai mediului asociativ a oferit, pe de o parte, ocazia unei mai bune cunoașteri a preocupărilor și problemelor cu care se confruntă comunitatea și, pe de altă parte, a strategiilor și programelor Guvernului României destinate comunității și implementate prin intermediul Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni. Totodată, ministrul delegat a pledat pentru participarea la alegerile europarlamentare din 25 mai 2014, explicând importanța implicării în acest proces democratic.

De asemenea, în cadrul discuţiilor s-a abordat subiectul consolidării spiritului comunitar, contributor net la dezvoltarea dimensiunii organizatorice, arătându-se că un mediu asociativ bine structurat sporeşte eficienţa demersurilor angajate în favoarea membrilor comunității.

În orașul Mislata, demnitarul român a participat la un târg românesc, organizat de către Asociația Femeilor casnice din localitate, care a avut drept scop promovarea valorilor tradiționale.

Duminică, demnitarul român are programat să-şi exercite dreptul de vot, alături de diaspora românească, la secţia de vot constituită în cadrul Consulatului României de la Castellon de la Plana. – PROMPT  MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.