Acasă Externe Situație incertă după legislativele din Spania. Niciun partid nu are o majoritate...

Situație incertă după legislativele din Spania. Niciun partid nu are o majoritate care să-i permită formarea Guvernului. Oficiile poștale au anunțat un număr record de voturi prin corespondență

DISTRIBUIȚI

 169532– 24072023  – Secțiile de vot din Spania s-au închis duminică la ora 20.00 (21.00 ora României), unde au avut loc alegeri legislative, dintre care favorită, potrivit sondajelor, este opoziția de dreapta împotriva premierului în funcție, socialistul Pedro Sánchez, relatează AFP și Reuters.

Spania intră într-o perioadă de incertitudine politică, deoarece nici unul din partide nu a obținut un scor care să-i asigure formarea unui guvern, chiar dacă Partidul Popular de opoziție a câștigat cele mai multe locuri în parlament.

Blocajul deschide astfel p perioadă de săptămâni sau luni de negocieri pentru formarea unor alianțe sau chiar relaurea alegerilor, așa cum s-a întâmplat și în 2015-16 și 2019.

În pofida previziunilor sondajelor de opinie, premierul socialist Pedro Sánchez a reușit să obțină suficient de multe voturi astfel încât Partidul Popular condus de Alberto Núñez Feijóo să nu obțină suficient de multe voturi încât să-și asigure o majoritate parlamentară conservatoare în alianță cu partidul de dreapta Vox (considerat de extremă dreaptă).

Cu toate acestea, deși partidul lui Sánchez a obținut cu două mandate mai mult decât la alegerile precedente, având un scor mai bun decât au prognozat sondajele de opinie, nici stânga nu poate forma, de una singură guvernul.

Prezența la vot a fost cu patru puncte mai mare decât în ​​2019, ajungând la 70,33%, potrivit MAI. În ciuda temperaturilor ridicate și a faptului că alegerile anticipate au avut loc în timpul perioadei de concedii de vară, aproape 24 de milioane de alegători spanioli s-au prezentat la vot. De remarcat că în acest scrutin a existat un număr record de voturi trimise prin corespondență (2,4 milioane de voturi raportate de oficiile poștale).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.