Acasă Politic Jumătate din populația planetei este chemată la urne în 2024

Jumătate din populația planetei este chemată la urne în 2024

DISTRIBUIȚI

 170915 – 02012024  – Nu doar în Romania, cetăţeni din 30 de ţări se vor prezenta la vot, la alegerile prezidenţiale, parlamentare, europerlamentare ori locale.

Românii vor ieşi la urne pentru a-şi alege viitorul preşedinte, viitorii parlamentari şi primari. Tot în 2024 vor avea loc şi europarlamentarele, fiind pentru prima dată când toate cele patru scrutine se desfășoară în același an.

Ţările UE își aleg europarlamentarii

De altfel, ţările Uniunii Europene îşi vor desemna, în vara acestui an, cei 720 de europarlamentari, în cadrul unui uriaş scrutin transnaţional.

Americanii își vor desemna viitorul președinte

La începutul lunii noiembrie, zeci de milioane de americani se vor prezenta la urne pentru a-şi alege viitorul preşedinte. Rivalii Joe Biden şi Donald Trump vor fi din nou faţă în faţă. În cazul alegerilor precedente, din 2020, Trump nu şi-a recunoscut înfrângerea, iar susţinătorii săi consideră că multe voturi au fost furate.

Tot pe continentul Nord American, de această dată în Mexic, vor avea loc alegeri, în urma cărora o femeie ar putea deveni, în premieră, preşedinte al acestei ţări.

Vladimir Putin se pregătește de un nou mandat

În Rusia, Vladimir Putin se pregăteşte pentru un nou mandat, iar constituţia a fost modificată special pentru a-i permite să rămână în continuare la putere.

Opoziţia, în această ţară, este aproape inexistentă, după ce principalul opozant al regimului de la Kremlin, Aleksei Navalnîi, a fost încarcerat, iar alte voci care s-au exprimat împotriva lui Putin au fost reduse la tăcere.

Alegeri prezidenţiale vor avea loc şi în ţara vecină, Belarus.

Zelenski a anunțat că vrea un nou mandat

Actualul lider ucrainean, Volodimir Zelenski, ar fi intersat de un nou mandat, însă ţara sa este sub asediu şi se află sub efectul legii marţiale, aşadar nu este clar dacă scrutinul va avea loc. În plus, a declarat recent că alegerile nu sunt adecvate în acest context delicat.

Maia Sandu va candida din nou

Şi preşedinta pro-europeană a Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că intenţionează să candideze pentru al doilea mandat în alegerile care vor avea loc la sfârşitul anului. Dacă va câştiga, Moldova ar putea avea asigurat parcursul european.

În 2024, au loc alegeri prezidenţiale şi în Venezuela, unde actualul şef de stat, socialistul Nicolas Maduro, vizează un al treilea mandat.

Sursa:tvrinfo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.