Acasă Externe Bruxelles: Republica Moldova a devenit ţară asociată Uniunii Europene

Bruxelles: Republica Moldova a devenit ţară asociată Uniunii Europene

DISTRIBUIȚI

129424  – 27062014 – La Bruxelles au fost semnate vineri Acordurile de Asociere şi Comerţ Liber Aprofundat ale Uniunii Europene cu Republica Moldova, Ucraina şi Georgia. Astfel, UE are de azi trei noi ţări asociate: Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso a apreciat acordurile drept istorice.

„Aceste acorduri sunt piatra de temelie a Parteriatului Estic. Ele nu sunt făcute împotriva nimănui. Obiectivul nostru este să-i ajutăm pe partenerii noştri în realizarea reformelor. Aceste acorduri nu vor ţine însă loc de reforme. Succesul acordurilor de azi depinde de continuarea de către cele trei ţări a reformelor care să le aducă mai aproape de modul de viaţă european din punct de vedere politic, economic şi cultural”, a declarat Jose Manuel Barosso.

            Acordurile au fost semnate, din partea Ucrainei, de preşedintele ţării Petro Poroşenko, de premierul Georgiei, Irakli Garibasvili, şi de cel al Republicii Moldova, Iurie Leancă.

Premierul moldovean Iurie Leancă a declarat că „ziua de astăzi este una istorică”.

„Dar la alegerile din acest an trebuie să confirmăm că am ales viitorul, nu trecutul”, a spus Iurie Leancă, cu puţin timp înainte de semnarea acordului.

Anterior, el a dat asigurări că Republica Moldova şi-a pregătit instituţiile pentru aplicarea eficientă a acordului de asociere pe care îl consideră o etapă în procesul de aderare la UE.– PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.