Acasă Externe Mircea Geoană: România și R. Moldova pot reprezenta, împreună, o adevărată Poartă...

Mircea Geoană: România și R. Moldova pot reprezenta, împreună, o adevărată Poartă a Europei

DISTRIBUIȚI

129241 – 20062014 – Cu o săptămână înainte de momentul istoric al semnării Acordului de Asociere și Liber Schimb dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, Mircea Geoană a participat la Forumul UE – Moldova 2014, organizat de Centru Român pentru Politici Europene, în parteneriat cu Foreign  Policy Association și Deutsch-Moldauisches Forum, în perioada 19-20 iunie 2014, în orașul Bălți din Republica Moldova.

Printre participanți s-au mai aflat Gerd Mueller – ministrul federal pentru Cooperare și Dezvoltare Economică din Germania, Iurie Leancă – prim-ministru al Guvernului Republicii Moldova, Igor Corman – președintele Parlamentului din R. Moldova, Pirkka Tapiola – şeful delegației Uniunii Europene în R. Moldova, precum și reprezentanți ai mediului de business, politic și al societății civile din Germania, România, Polonia și Republica Moldova,“Acordul de Asociere și Liber Schimb este mai mult decât un moment politic și simbolic important. Este momentul decisiv al confirmării destinului european al Republicii Moldova, al drumului de neoprit al reîntâlnirii dintre România și Republica Moldova. Momentul geopolitic este extrem de complex. Participarea unor puternice delegații guvernamentale, parlamentare și academice din Germania, România și Polonia, principalii parteneri europeni ai Republicii Moldova, arată sprijinul total și concret pentru direcția europeană a Republicii Moldova, în pofida presiunilor și intimidărilor la care această țară este supusă și, cel mai probabil, va fi supusă în continuare din partea Federației Ruse”, a declarat Mircea Geoană.

Totodată, Înaltul Reprezentant al Guvernului României a subliniat că “România și Republica Moldova pot reprezenta, împreună, o adevărată Poartă a Europei, prin care mărfurile, oamenii, ideile și capitalul să circule înspre și dinspre actuala piața europeană și, în curând, piața de liber schimb transatlantică, pe Noul Drum al Mătăsii. Bunăstarea, progresul și dezvoltarea urmează calea comerțului și cooperării.”

Mai mult, Mircea Geoană a atras atenția asupra faptului că Uniunea Europeană trebuie să fie mult mai activă în a sprijini suplimentar economia Republicii Moldova. “Finanțarea coridorului IX pan-european, care leagă Istanbulul de Helsinki, trecând prin estul și nordul României, prin Republica Moldova, Ucraina și Polonia, refăcând vechiul drum al lui Ștefan cel Mare și al Mariei Tereza, este astăzi din nou de actualitate. La fel de importantă este și susținerea proiectelor transfrontaliere, a finanțării unor puncte comune româno-moldovene de trecere a frontierei de tip Schengen, după modelul de pe granița dintre Polonia și Ucraina, începând cu Sculeni, Stânca Costești, Giugiulești și Ungheni, dar și la Sighet și Vicovu de Sus cu Ucraina.”

“Fie că este vorba de interconectarea sistemelor energetice și a infrastructurilor prin România către Europa, fie că este vorba de investiții aducătoare de locuri de muncă, soarta europeană a Republicii Moldova trece și printr-o relație puternică cu România. Fondul de Investiții România-Moldova pe un model folosit deja de Polonia, propus de Institutul Aspen România, poate să aducă resurse suplimentare pentru investiții în energie și infrastructuri critice pentru cele două economii”, a mai subliniat Mircea Geoană.

Cu această ocazie, Mircea Geoană a cerut sprijinul oficialilor europeni de a sprijini inițiativa discutată cu premierul Leancă, de a organiza o conferință a donatorilor internaționali pentru Republica Moldova. “După modelul reușit al Georgiei, Guvernul Republicii Moldova, cu sprijinul Guvernului de la București, a propus organizarea unei conferințe internaționale a donatorilor pentru Republica Moldova, în cursul lunii octombrie.”

De asemenea, Mircea Geoană a avut un amplu schimb de opinii cu Iurie Leanca pe teme de actualitate politică regională, europeană și bilaterală, ocazie cu care premierul Leancă i-a transmis oficialului român că a acceptat invitația omologului său român de a participa la conferința internațională Bucharest Forum New Silk Road, organizată de Institutul Aspen, cu sprijinul Guvernului României și al BNR între 2-4 octombrie 2014, la București. – PROMPT  MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.