Acasă Politic Instigarea la revoltă socială face parte din războiul hibrid, atrage atenția, la...

Instigarea la revoltă socială face parte din războiul hibrid, atrage atenția, la Chișinău, Mircea Geoană

DISTRIBUIȚI
foto:facebook

 169952– 15092023  – ”Reconfirm la Chișinău faptul că nu vedem un risc de natură militară din partea Federației Ruse la adresa R. Moldova pentru simplul fapt că Ucraina face o treabă atât de bună, și cu sprijinul nostru, încât acest risc militar pentru moment, și pe perioada predictibilă, nu este aici”.

Totuși, ”este foarte important să întărim reziliența R. Moldova, respectând neutralitatea acestei țări”, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Chișinău.

”Asta nu înseamnă că Federația Rusă nu a declanșat și derulează tot ce înseamnă arsenalul războiului hibrid împotriva R. Moldova. De la folosirea armei energetice, la atacuri cibernetice, la dezinformare, la influențarea mecanismelor democratice, la instigarea la revoltă socială. Și pentru noi este foarte important să întărim reziliența R. Moldova, respectând neutralitatea acestei țări. Și de aceea suntem extrem de încrezători că ceea ce fac autoritățile de la Chișinău, împreună cu noi toți, este să întărim reziliența R. Moldova. Și în zona cibernetică, și în zona luptei împotriva dezinformării, și în zona de independență energetică, și în zona de întărire a capacităților militare”, a mai afirmat înaltul oficial NATO.

Potrivit lui Mircea Geoană, neutralitatea nu înseamnă că nu trebuie să ai o armată performantă. ”Uitați-vă la Elveția, un exemplu evident. De aceea, lucrăm împreună cu partenerii noștri din R. Moldova pentru a avea armată și structuri de securitate națională, compatibile cu noi, performante, motivate. Și salut că din buget sunt alocate resurse suplimentare pentru a întări capacitatea de apărare a R. Moldova”, a mai spus Mirea Geoană.

La rândul său, premierul Dorin Recean a menționat că R. Moldova își dorește o armată la standardele NATO.  ”Atacul Rusiei în Ucraina a schimbat percepția securității in lume. Vedem tot mai multe state care înțeleg că trebuie să depunem un efort mai mare pentru consolidarea capacitaților de apărare. Iar modernizarea sectorului de securitate este o prioritate. O dimensiune foarte importantă – reziliența societății, reziliența economiei și reziliența de mediu. Intenția R. Moldova este să dinamizeze programeele de parteneriat cu NATO. Vizita dnului Geoană este un semn de suport pentru R. Moldova”, a conchis prim-ministrul R. Moldova.

Mircea Geoană a participat la ceremonia de deschidere a Reuniunii Teatrelor Naţionale Româneşti şi a asistat la reprezentaţia piesei ”Steaua fără nume”, de Mihail Sebastian.

Vineri, secretarul general adjunct al NATO are programate întâlni cu studenţii Universităţii de Stat a Republicii Moldova, unde va susține un discurs şi va participa la o sesiune de întrebări şi răspunsuri. Ulterior, va participa, împreună cu reprezentanţi ai societăţii civile, experţi în politică externă, la o masă rotundă organizată de Biroul de legătură al NATO, Asociaţia pentru Politică Externă şi Institutul Aspen România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.