Acasă Externe Reprezentanţă permanentă NATO în R. Moldova

Reprezentanţă permanentă NATO în R. Moldova

DISTRIBUIȚI

128850 – 03062014NATO ar putea deschide o reprezentanţă permanentă în R. Moldova, la solicitarea autorităţilor de la Chişinău, pe modelul celor care există în Georgia sau Ucraina, a declarat ambasadorul R. Moldova în Belgia, Mihai Gribincea, transmite Mediafax.

Potrivit diplomatului, Alianţa Nord-Atlantică ar putea lua în considerare, de asemenea, să trimită un ambasador în Republica Moldova, după modelul Uniunii Europene.

Gribincea a calificat drept „irealiste” discuţiile referitoare la eventuala aderare a Republica Moldova la NATO, în condiţiile în care sondajele arată că cetăţenii modoveni nu susţin această opţiune.

Neutralitatea R. Moldova, înscrisă în Constituţie, a devenit tema unor dezbateri la Chişinău, în urma crizei din Ucraina. Unii politicieni au sugerat modificarea Constituţiei prin referendum, în timp ce opoziţia comunistă a respins o astfel de opţiune.

De altfel, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, declara, într-un interviu publicat la 3 iunie de Europa Liberă, că securitatea ţării ar fi fost cu totul alta dacă Republica Moldova ar fi fost membră NATO. „Dacă va depinde de mine, ca decizia mea să fie definitivă, eu aş vota pentru aderarea la NATO. Sunt sigur că, dacă noi am fi fost membri NATO, aveam şi un nivel de siguranţă cu mult mai ridicat, dar, poate, chiar şi o siguranţă deplină”, a afirmat preşedintele Republicii Moldova în interviu.

Pe fondul crizei din Ucraina, mai mulţi oficiali au exprimat îngrijorări în legătură cu tensiuni în privinţa conflictului din regiunea separatistă transnistreană, unde Rusia deţine un contingent de peste 1200 de militari.

Adjunctul secretarului general al NATO, Alexander Vershbow, care s-a aflat luna trecută într-o vizită la Chişinău, şi-a exprimat speranţa că Rusia nu va ameninţa integritatea teritorială a Moldovei, pe fondul crizei din Ucraina. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.