Acasă Externe Agenda Europeana Bruxelles: Consiliul de Afaceri Externe, tot la faza demersurilor diplomatice

Bruxelles: Consiliul de Afaceri Externe, tot la faza demersurilor diplomatice

DISTRIBUIȚI

Consiliul Afaceri Externe  – 130121 – 23072014 – Concluziile Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles, care a reunit șefii diplomațiilor din statele membre,  nu par să aducă o poziție ai fermă a UE în relația cu situația din Ucraina, amplificată de catastrofa aviatică din Regiunea Donețk.Dincolo de mesaje de compasiune și condoleanțe transmise familiilor victimelor, miniștrii de externe s-au limitat la a cere, din nou, Federației Ruse, să depună diligențe pe lângă separatiștii pro-ruși pentru a permite anchetatorilor internaționali accesul la locul prăbușirii avionului.

Miniștrii europeni au condamnat cu fermitate continuarea activităților ilegale de către militanții armate din estul Ucrainei și ar putea lua în considerare posibila desemnarea de aceste grupuri, organizații teroriste.

Consiliul susține apelul de Securitate al ONU și Consiliului Permanent al OSCE pentru o anchetă internațională transparentă și independentă și tragerea la răspundere și aducerea în fața justiției a celor direct și indirect responsabili pentru doborârea avionului malaezian.

De asemenea, Consiliul s-a pronunțat pentru accelerarea pregătirii măsurilor convenite la reuniunea extraordinară a Consiliului European, la 16 iulie și pentru stabilirea imediată a unei liste de entități și persoane care intră sub incidența criteriilor îmbunătățite adoptate de Consiliu la 18 iulie.

Privind noi măsuri semnificative vizate, Consiliul a solicitat Comisiei și SEAE să finalizeze lucrările pregătitoare și la 24 iulie să prezinte propuneri pentru luarea de măsuri, inclusiv cu privire la accesul la piețele de capital, de apărare, produse cu dublă utilizare, precum și a tehnologiilor sensibile, inclusiv în sectorul energetic.

Consiliul a subliniat sprijinul pentru o soluționare pașnică a crizei din Ucraina. Miniștrii UE au solicitat sprijin pentru OSCE și Grupul de contact Trilateral în eforturile de a crea condiții pentru o încetare a focului durabile.

Aceștia au cerut Federației Ruse să oprească fluxul de arme, echipamente și militanți peste graniță și să retragă trupele suplimentare din zona de frontieră. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.