Acasă Economie Ilfov: ITM anunță controale în unitățile cu potențial pericol de emisii de...

Ilfov: ITM anunță controale în unitățile cu potențial pericol de emisii de gaze

DISTRIBUIȚI

control itm– 130258 – 30072014 – Începând din trimestrul al doilea al anului 2014, a început Campania de control privind organizarea activităţii de intervenţie şi salvare în unităţi industriale cu potenţial pericol de emisii de gaze, vapori şi pulberi toxice, asfixiante, inflamabile sau explosive. În mare parte din activităţile economiei naţionale (de exemplu: industria extractivă de subteran şi suprafaţă, chimică, petrochimică, extracţia şi distribuţia de gaze naturale, industria alimentară, agricultură, fabricarea mobilei, reparaţii auto s.a.) pot apărea emisii de gaze, vapori şi pulberi toxice, asfixiante, inflamabile sau explozive. Din cauza riscurilor determinate de aceste noxe, după cum prevede şi legislaţia în vigoare, este necesară organizarea activităţii de intervenţie şi salvare, acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor, evacuarea lucrătorilor în funcţie de natura activităţii şi mărimea întreprinderii.

Pentru a diminua efectele negative privind sănătatea şi securitatea lucrătorilor în caz de incendiu sau explozie, din cauza aprinderii substanţelor inflamabile, ori efectele fizice dăunătoare care decurg din prezenţa substanţelor chimice instabile sau a amestecurilor de substanţe, se impune existenţa staţiilor de intervenţie şi salvare, dotate corespunzător şi deservite de personal instruit şi autorizat corespunzător, anunță ITM Ilfov. Riscurile care pot apărea în desfăşurarea activităţiilor enumerate pot fi din explozii, incendii, intoxicaţii, arsuri chimice sau asfixiere.

Prima etapă a campaniei a constat în informarea societăţilor care au obligaţia să-şi organizeze activităţi de intervenţie şi salvare în confomitate cu prevederile legale în vigoare referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă. În etapa următoare, vor începe propriu-zis acţiniunile de control. ITM Ilfov va efectua verificări în întreprinderile mici, mijlocii şi mari, cu capital de stat, privat şi mixt, în care pot apărea emisii de gaze, vapori şi pulberi toxice, asfixiante, inflamabile sau explozive. Având în vedere specificul fiecărui judeţ în parte, instituţia va efectua aceste controale în următoarele domenii: activităţi ale industriei prelucrătoare-fabricarea băuturilor, activităţi din fabricarea mobilei, activităţi din fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, activităţi de producţie şi furnizare de energie electrică, activităţi din comerţ cu amănuntul pentru autovehicule, activităţi de fabricare a produselor farmaceutice, activităţi de fabricare a produselor din cauciuc şi mase plastice, activităţi din transport urban, activităţi de depozitare-produse petroliere.

De asemenea, ITM anunță că în trimestrul al doilea a început Campania Naţionala privind respectarea de către transportatorii rutieri a prevederilor legale referitoare la încheierea contractelor individuale de muncă, a timpului de muncă şi de odihnă a conducătorilor auto(lucrători mobili), respectiv a prevederilor legale privind securitatea şi sănătatea în muncă.         Obiectivul campaniei a fost creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi angajaţilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în cele două domenii de activitate menţionate mai sus: identificarea angajatorilor care folosesc personal fără forme legale de angajare, controlul privind respectarea timpului de muncă şi de odihnă, precum şi verificarea condiţiilor de muncă ale conducătorilor auto(lucrători mobili), verificarea utilizării echipamentelor de muncă fără pericol, destinate transportului de marfă, informarea angajatorilor cu privire la directivele europene şi a dispoziţiilor în materie de legislaţie aplicabilă lucrătorilor care se deplasează în interiorul Uniunii Europene.

Analiza statisticilor accidentelor de muncă a evidenţiat faptul că a crescut ponderea numărului total de accidentaţi în domeniul transporturi terestre,’ în numărul total de accidentaţi la nivelul naţional, de la 5,3% în anul 2012, la 5,8% în anul 2013. De asemenea, a crescut ponderea numărului total de accidentaţi mortal, de la 8,4% în anul 2012, la 11,6% în anul 2013.

La nivelul ITM Ilfov au fost verificaţi 61 angajatori, atât în domeniul relaţiilor de muncă, cât şi în cel al securităţii şi sănătăţii în muncă, aplicându-se șapte amenzi în valoare de 23.000 lei, 24 avertismente şi s-au dispus un număr de 32 măsuri. Amenzile aplicate în domeniul relaţiilor de muncă se referă la nerespectarea repausului săptămânal, neînmânarea unui exemplar al contractului individual de muncă salariatului, lipsa evidenţei timpului de lucru (tahograf), iar în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, neefectuarea examenului medical la angajare pentru conducătorii auto, neprezentarea tuturor documentelor solicitate pentru efectuarea controlului. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.