Acasă Economie Federatia Rusă: Putin contraatacă

Federatia Rusă: Putin contraatacă

DISTRIBUIȚI

 – 130441 – 07082014 – Președintele rus Vladimir Putin a ordonat, miercuri, „interzicerea sau limitarea pentru un an”, a importurilor agroalimentare din țările care au adoptat sancțiuni economice împotriva Rusiei, se arată într-Putino declarație a Kremlinului, citată de presa internațională. Este vorba despre importurile anumitor tipuri de produse agricole, materii prime și produse alimentare, din țările care au „decis punerea în aplicare a sancțiunilor economice” împotriva Rusiei, cu justiicarea protejării intereselor naționale ale Federației Ruse, a spus președintele, potrivit Le Point.Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, în special, au decis o serie de sancțiuni economice împotriva Rusiei fără precedent de la Războiul Rece, acuzând Moscova de sprijin militar pentru insurgenții separatiști pro-ruși din estul Ucrainei.

Sancțiunile introduse săptămâna trecută de UE și SUA la adresa Rusiei includ interzicerea accesului marilor bănci din Rusia pe piețele de capital occidentale și interzicerea exporturilor de arme și echipamente de petrol în Rusia.

În decretul privind „măsuri economice concrete pentru a asigura securitatea Rusiei”, Vladimir Putin a subliniat că durata interdicției asupra importurilor ar putea fi modificată „dacă este necesar”, sugerând că Moscova ar putea reconsidera decizia dacă intervine o flexibilizare a poziției Vestului. De asemenea, președintele a cerut guvernului să „ia măsuri pentru a asigura echilibrul pe piață și pentru a preveni creșterea prețurilor la produsele alimentare”, în Rusia. Guvernul rus va prezenta în special în zilele următoare o listă de produse a căror import este interzisă sau restricționată, în conformitate cu decretul.

La rândul său, agenția veterinară rusă Rosselkhoznadzor s-a orientat spre o creștere a importurilor din țările Americii Latine. „Întâlniri cu ambasadori din Ecuador, Brazilia, Chile și Argentina Însărcinat cu afaceri din Rusia vor avea loc la 7 august” pentru a discuta despre „o posibilă creștere a importurilor de produse alimentare din aceste țări pe piața rusă „, a declarat Rosselkhoznadzor într-o declarație. Brazilia și-a exprimat deja interesul, potrivit aceleiași surse.
La rândul său, în 2013, Rusia a limitat importurile de carne și produse lactate din Brazilia din cauza „încălcări ale standardelor de sănătate”, a fost de acord să ridice restricțiile de la primirea „garanții” corespunzătoare ale producătorilor brazilieni, susține Rosselkhoznadzor.

Rusia este un importator net de produse alimentare. Cantitatea de importuri în acest domeniu a reprezentat pentru 16.9 miliarde dolari de la ianuarie-mai 2014 și exporturi în valoare de 7.1 miliarde dolari, potrivit celor mai recente statistici oficiale.

Aceste cifre se referă la comerțul între Rusia și restul lumii, dincolo de puținele țări care au impus sancțiuni. Mere, banane, roșii, cartofi, precum și carne și pește reprezintă cea mai mare parte a importurilor de produse alimentare din Rusia. Moscova este de multe ori acuzată de folosirea armei economice, invocând inclusiv motive de sănătate, ca un mijloc de presiune diplomatică asupra vecinilor săi. De la stabilirea sancțiunilor occidentale împotriva sa, Rusia a introdus zilnic noi restricții la importurile de produse alimentare, mascate de „protecția consumatorilor”. Astfel, Rusia a decis miercuri să limiteze importurile de carne din România și animale Italia, Bulgaria și Grecia, după ce a stabilit deja un embargo pe fructe și legume pentru Polonia, din cauza „încălcări repetate” a valabilității certificatelor. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.