Acasă Externe Ucraina: Armata strânge cercul împrejurul rebelilor

Ucraina: Armata strânge cercul împrejurul rebelilor

DISTRIBUIȚI

130375 – 05082014  Ucraina a anuntat ca fortele sale armate strang cercul imprejurul bastionului rebelilor din estul tarii, Donetk. Autoritatile le-au cerut insurgentilor sa ii lase pe civili sa fuga din orasul asediat.

„Ieri, fortele operatiunii ucrainene anti-teroriste au ocupat orasul Iasinuvata, la 19 kilometri nord de Donetk, un important nod feroviar”, a aratat purtatorul de cuvant al securitatii ucrainene, Andri Litenko, potrivit AFP.

„Ocuparea acestui oras a permis incercuirea Donetkului dinspre nord si inchiderea unui important canal de livrare de arme si tehnologie teroristilor”, a mai aratat oficialul ucrainean, care a dat de inteles ca se pregateste o ofensiva impotriva orasului.

Fortele guvernului de la Kiev au progresat semnificativ in teritoriul controlat de rebeli in estul tarii si au anuntat ca vor taia legatura luptatorilor din Donetk cu granita rusa si cu camarazii lor din Luhansk, alt bastion al separatistilor.

Kievul negociaza intoarcerea in tara a aproximativ 300 de soldati care au fost nevoiti sa se retraga in Rusia din fata unor bombardamente sustinute, de dincolo de granita. Rusia sustine ca granicerii au permis ucrainenilor sa intre in tara dupa ce acestia au fost de acord sa renunte la arme.

Autoritatile sunt constiente ca aceste ultime doua orase nu vor fi usor de „eliberat” de sub controlul separatistilor si se asteapta la lupte grele, asa ca Kievul le-a cerut rebelilor sa permita crearea unor „coridoare civile”, timp de cateva ore zilnic, prin care localnicii sa poata fugi din orasele asediate.

Ministrul Apararii din Ucraina, Valeri Heletei, a spus ca armata ucraineana „se indreapta catre victorie” in estul tarii, impotriva rebelilor prorusi.

„Teritoriul separatistilor este acum de 2,5 ori mai mic decat era in urma cu patru saptamani. Mai mult de 65 de orase si sate au fost eliberate de fortele ucrainene in regiunile Donetk si Luhansk”, a spus ministrul ucrainean al Apararii.

Regiunile din estul Ucrainei sunt zguduite de patru luni de lupte. Mai mult de 1.500 de persoane au murit de cand a inceput conflictul. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.