Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Şeful SRI: Un moment similar cu atentatele din 11 septembrie este...

Bucureşti: Şeful SRI: Un moment similar cu atentatele din 11 septembrie este încă posibil

DISTRIBUIȚI

131261 – 11092014 – Directorul SRI, George Maior, crede ca un moment similar cu atentatele de pe 11 septembrie 2001 din SUA este inca posibil, dar ca Romania are capacitatea de a se adapta la fenomenul terorismului. George Maior considera ca „intotdeauna imprevizibilul, necunoscutul functioneaza in imaginatia celor care vor sa produca asemenea seisme”, adaugand, intr-un interviu acordat Mediafax, ca tragedia din 11 septembrie 2001 a reprezentat o schimbare de paradigma la nivel international.

„A fost, intr-adevar, un moment dramatic, in care am asistat in direct la o schimbare paradigmatica in sistemul international si care ne afecta intr-un fel pe toti: Alianta Nord-Atlantica, membrii acesteia, cetatenii din spatiul euro-atlantic. Sa ne aducem aminte ca pentru prima data in mod paradoxal NATO a activat Articolul 5, Clauza de aparare colectiva. Pentru ce? Pentru un atac provenind, nu asa cum se estimase initial, la infiintarea NATO, de la un alt stat, ci de la o organizatie terorista, de la un nonstat”, a declarat George Maior.

Seful SRI a aubliniat ca Romania si-a valorificat atunci „potentialul geostrategic, geopolitic si informativ in abordarea unei noi amenintari importante la adresa securitatii internationale”, aderand la NATO.

El a mentionat ca un moment similar inca este posibil, pentru ca „intotdeauna tehnologia care evolueaza foarte rapid are potentialul, daca este acaparata in mainile unor organizatii sofisticate din punct de vedere al creativitatii de a face rau, sa produca daune majore”.

„Dar cateodata nici nu putem anticipa alte forme, poate chiar mai violente, prin care se poate manifesta un atac terorist intr-o societate ca cea a secolului XXI, repet, cu o dezvoltare tehnologica impresionanta, cu o crestere exponentiala a capacitatii de comunicare si comunicatii, inclusiv intre organizatii teroriste. Sa nu vedem doar beneficiile acestor dezvoltari tehnologice si pe planul comunicarii, iata ca ele pot fi folosite de oameni, organizatii, structuri parastatale care, efectiv, din ratiuni ideologice, religioase sau politice, vor sa produca socuri in sistemul international”, a explicat George Maior.

Intrebat daca Romania poate fi tinta unui atac terorist, avand in vedere ca face parte din Alianta Nord-Atlantica, si cum ar reactiona, Maior a asigurat ca tara noastra „are capacitatea de a se adapta la acest fenomen”.

„Pe de alta parte, fiind intr-o alianta, ne intereseaza orice amenintare la adresa acestei aliante, de acest tip. De aceea si cooperarea internationala pe care am dezvoltat-o in ultimii ani, care a dus inclusiv la prevenirea sau contracararea unor asemenea incidente despre care nu vorbim, pentru ca nu s-au petrecut, dar ar fi putut sa se petreaca in state aliate, cu efecte pozitive pe securitatea acestora si, implicit, a Aliantei”, a spus directorul SRI. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.