Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Mario Caloianu: Cancerul din achiziţiile publice poate fi extirpat

Bucureşti: Mario Caloianu: Cancerul din achiziţiile publice poate fi extirpat

DISTRIBUIȚI

132420 – 30102014  – “Urmând modelul ţărilor europene cu un grad de absorbţie al fondurilor europene de sută la sută şi chiar peste, încă din campania pentru alegerile parlamentare din 2012 mi-am asumat introducerea şi susţinerea unei propuneri legislative care să elimine, prin aplicarea sa, eterna “ Confuzie” care se face la selecţia operatorilor economici care participă la atribuirea de contracte publice de lucrări sau servicii”, susţine deputatul Mario Ernest-Caloianu.

Practica a dovedit, potrivit deputatului, că autorităţile contractante “nu ştiu” şi de multe ori confundă criteriile de eligibilitate cu criteriile de evaluare a unei oferte.

„Câţi primari, şefi de consilii judeţene sau manageri n-ar fi feriţi de puşcărie dacă n-ar mai avea posibilitatea de a da lucrări publice “cu dedicaţie” stabilind în caietele de sarcini criterii de eligibilitate concepute în aşa fel încât să se potrivească mănuşă câte unei firmuliţe de apartament cu doi salariaţi, dar cu un ”potenţial”  excelent”, afirmă deputatul.

O autoritate, un organism imparţial care să clasifice operatorii economici pe criterii de domeniu de activitate, capacitate tehnică, pregătire a personalului şi care să elibereze un certificat care să ateste categoria în care aceştia se încadrează, poate rezolva şi elimina cancerul din achiziţiile publice, subliniază Caloianu.

Conform deputatului, pe de o parte vor veni la certificare doar cei care sunt capabili să îndeplinească criteriile impuse, pe de altă parte autorităţile contractante, comisiile, primarii, şefii de consilii judeţene „nu vor mai avea nimic fantezist de inventat”.

Proiectul de lege iniţiat de Caloianu, depus la Camera Deputaţilor in 26.06.2013, prevede înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Certificarea şi Clasificarea Operatorilor Economici Elegibili: „Se înfiinţează Tabloul Naţional Unic al Operatorilor Economici Eligibili în care sunt înscrişi toţi cei care corespund criteriilor de eligibilitate pe categorii de activităţi conform CPV.  Incă din primele zile, acesta a fost întâmpinat cu reticenţă, primind aviz negativ atât din partea Guvernului, cât şi a Consiliului Economic şi Social. In Comisia economică de la Senat concluzia a fost că este o idee bună, dar…”.

În februarie 2014, Senatul a respins proiectul şi l-a înaintat la Camera Deputaţilor, urmând a parcurge calea dezbaterilor în comisii.

„Mă provoacă la un pariu. Da, domnule Teodorovici, acesta este un pariu pierdut pentru dumneavoastră. Iniţiativa a fost şi rămâne în continuare a mea. Sigur, Parlamentul se pare că a devenit o anexă a Guvernului din care faceţi parte”, conchide Caloianu.  – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.