Acasă Externe Luxemburg: Şefii diplomaţiilor română şi ungară vor discuta anul viitor aspectele sensibile...

Luxemburg: Şefii diplomaţiilor română şi ungară vor discuta anul viitor aspectele sensibile din relaţia bilaterală

DISTRIBUIȚI

132127 – 21102014 – Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut luni o primă reuniune de lucru cu noul ministru al afacerilor externe şi comerţului exterior al Ungariei, Péter Szijjártó, în marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe, desfăşurată la Luxemburg.

Printre temele abordate s-au aflat aspecte privind stadiul relaţiilor bilaterale în plan politic, economic, al cooperării regionale şi al intereselor legate de gestionarea diferitelor dosare din Vecinătatea UE, porivit unui comunicat al MAE.

Cei doi miniştri au făcut o evaluare a modului în care a funcţionat politic relaţia bilaterală în ultimii ani şi au căzut de acord că atât Parteneriatul Strategic, cât şi Tratatul Politic bilateral dintre cele două ţări oferă, în continuare, resurse importante pentru relansarea cooperării şi depăşirea graduală a unor episoade mai tensionate apărute anterior.

În acest context, a fost menţionat faptul că Ungaria este cel de-al treilea partener comercial al României, cu un volum al schimburilor comerciale în 2013 de peste 7 miliarde de euro şi perspective superioare pentru anul în curs.

Miniştrii au evocat interesul specific de a avansa proiecte importante în materie de interconectare de infrastructură de transport (autostrăzi), energetică (gaz, electricitate), care să permită şi dezvoltarea unei pieţe regionale integrate, investiţii şi utilizarea plenară a mecanismelor oferite de Comisia Mixtă Interguvernamentală de cooperare economică, întrunită pentru prima oară în iulie 2014 după aproape 4 ani de întrerupere.

Cei doi miniştri au căzut de acord asupra oportunităţii pregătirii corespunzătoare, pentru prima parte a anului viitor, a unei reuniuni bilaterale oficiale, la nivelul şefilor celor două diplomaţii, care să includă atât aspectele de cooperare politică şi economică, cât şi abordarea dosarelor sensibile aflate pe agenda bilaterală de mai mulţi ani, inclusiv unele aspecte relevante ridicate de partea română, respectiv protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ungaria şi declaraţiile politice publice formulate de înalţi oficiali politici ungari.

Ei au convenit să reactiveze Comitetul de specialitate româno-ungar de colaborare în domeniul minorităţilor naţionale, care să fie pregătit de o întâlnire prealabilă a celor doi Secretari ai Comitetului. Ministrul ungar al afacerilor externe a adresat ministrului român, în acord cu agenda politico-diplomatică bilaterală, invitaţia de a efectua o vizită oficială în Ungaria, în prima parte a anului viitor, invitaţie care a fost acceptată. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.