Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Nou termen în dosarul în care foștii miniștri Șereș și Nagy...

București: Nou termen în dosarul în care foștii miniștri Șereș și Nagy sunt acuzați de trădare

DISTRIBUIȚI

 133014 – 25112014  – Fostul ministru al Economiei și Comerțului, Codrut Șereș, și fostul ministru al Telecomunicațiilor, Zsolt Nagy, trebuie să se prezinte mâine, 26 noiembie, în fața completului de cinci magistrați de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Acesta ar trebui să fie ultimul termen în care cei doi foști demnitari sunt acuzați de trădare prin transmitere de secrete. Cei doi au fost acuzați de procurori că ar fi utilizat pozițiile pe care le ocupau în Guvern pentru a favoriza anumiți concurenți într-o serie de dosare de privatizare de mare importanță.

În decembrie 2013, fostul ministru al Economiei, Codrut Șereș, a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare pentru trădare, iar Zsolt Nagy, fost ministru al Telecomunicațiilor, a primi cinci ani de închisoare, dar sentința nu a fost definitivă. Inculpaților le-a rămas la dispoziție o singură cale de atac, la completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție. Fostul ministru Codrut Șereș a primit cinci ani de închisoare pentru aderare la un grup infracțional și șase ani de închisoare pentru trădare prin transmitere de secrete, magistrații comasând pedepsele și dispunând ca Șereș să o execute pe cea mai grea, de șase ani de închisoare.

În același dosar instanța l-a mai condamnat pe cetățeanul ceh Michal Susak la patru ani și zece luni de închisoare pentru inițierea unui grup infracțional transnațional și la zece ani de închisoare pentru complicitate la spionaj, urmând să execute pedeapsa cea mai grea. Mircea Călin Flore, senior director CSFB Europe Ltd. Londra, cetățean româno-englez, a primit o pedeapsă de patru ani și zece luni de închisoare pentru inițierea unui grup infracțional transnațional și nouă ani și șase luni de închisoare pentru complicitate la spionaj. Judecătorii au comasat pedepsele și au dispus ca Flore să execute nouă ani și șase luni de închisoare. Consultantul international Vadim Benyatov a fost condamnat la 10 ani închisoare pentru spionaj, iar Stamen Stanchev a primit pedeapsa cea mai mare din acest dosar, respectiv 11 ani de închisoare. Mihai Radu Donciu, fost consilier al ministrului Comunicatiilor ți Tehnologiei Informației, a primit șapte ani de închisoare. Mihai Dorinel Mucea, fost adjunct al șefului Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI), a fost condamnat la șase ani de închisoare, Gabor Kerekes – cinci ani de închisoare, iar cetățeanul turc Mustafa Oral a fost condamnat la cinci ani închisoare.

Activitatea infracțională ar fi avut loc în perioada mai 2005-noiembrie 2006 și ar fi constat, printre altele, într-o serie de acțiuni ilegale care ar fi menit să distorsioneze procesul de privatizare a Electrica Muntenia Sud, de vânzare a unui pachet de 8% din acțiunile Petrom, de privatizare/restructurare a Romaero București și Avioane Craiova, de consultanță în vederea privatizării SN RADIOCOMUNICAȚII SA, de consultanță în vederea restructurării și privatizării CN Poșta Română SA, dar și de selectare prin licitație a consultantului internațional pentru listarea la bursă a pachetului de 46% din acțiunile deținute de statul român la Romtelecom.

Cu alte cuvinte, miiniștrii ar fi furnizat informații confidențiale despre o serie de licitații organizate de minister pentru consultanța sau privatizarea unor societăți și ar fi încercat, în unele situații, să influențeze rezultatul unor licitații.

În 26 august 2008, Senatul a aprobat urmărirea penală în cazul lui Codruț Șereș. În cadrul aceleiași hotărâri, aleșii au decis ca cele 70 de volume originale ale dosarului DNA să fie secretizate și arhivate la Senat, ceea ce ar fi putut bloca derularea procedurilor, dacă senatorii nu ar fi acceptat să returneze dosarul, astfel încât cei doi foști miniștri să fie trimiși în judecată. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.